Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΑΦΜ και κλειδάριθμος ηλεκτρονικά από οποιαδήποτε ΔΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα να πάρουν ΑΦΜ από οποιαδήποτε εφορία της χώρας έχουν πλέον τα φυσικά πρόσωπα, ενώ από τις 17 Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στις ΔΟΥ για μεταβολές στοιχείων διότι θα μπορούν να τις κάνουν ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Γ. Πιτσιλή, απλοποιούνται οι διαδικασίες απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων ως εξής:

1. Οι μεταβολές στοιχείων επιχειρήσεων και στοιχείων εγκατάστασης εσωτερικού που είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (Μητρώο κι Επικοινωνία/Αλλαγές στοιχείων Μητρώου), υποβάλλονται από 17.10.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

2. Οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά για όσες διαδικασίες Μητρώου είναι ενταγμένες στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE, υποβάλλονται από 01.11.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή αυτή.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, σχετικές δηλώσεις και αιτήματα δεν θα εξυπηρετούνται πλέον μέσω επίσκεψης στις ΔΟΥ.

3. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόδοσης ΑΦΜ σε φυσικό πρόσωπο από οποιαδήποτε ΔΟΥ, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης κατοικίας του ή της διεύθυνσης κατοικίας του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του.

4. Σε εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), δεν απαιτείται η προσκόμιση εξουσιοδότησης, σε περιπτώσεις συναλλαγής για ζητήματα μεταβολών Μητρώου ή χορήγησης ΑΦΜ με πληρεξούσιο δικηγόρο για λογαριασμό εντολέα του.

Τα φυσικά πρόσωπα τόσο για τη διαδικασία της απόδοσης ΑΦΜ όσο και για τη διαδικασία της μεταβολής ατομικών τους στοιχείων μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας myAADElive πραγματοποιώντας βοντεοκλήση.

Ο φορολογούμενος που επιλέγει την υπηρεσία myAADElive για να λάβει αριθμό φορολογικού μητρώου ή να μεταβάλει τα στοιχεία του, επικοινωνεί με τη φορολογική διοίκηση κατόπιν ραντεβού, μέσω βιντεοκλήσης.

Στην ίδια βιντεοκλήση ο πολίτης μπορεί να πάρει και κλειδάριθμο.

Έτσι λοιπόν ο φορολογούμενος, από οποιαδήποτε σημείο του κόσμου μπορεί πλέον να αποκτήσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο και να υποβάλει τις δηλώσεις του και γενικότερα να παρακολουθεί τον προσωπικό του λογαριασμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ