Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αυτός είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης ακινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής -και ιδανικά κάθε άλλης- άδειας, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Ερχεται ο… Big Brother όλων των ακινήτων της Ελλάδας, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, που μεταξύ άλλων φέρνει αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ καθοδόν βρίσκεται και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

Την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στην επίσημη παρουσίαση του έργου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία. Μέσα στο έτος θα μπει σε παραγωγική λειτουργία και θα εμπλουτίζεται διαρκώς».

Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα, και πάλι με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα.

«Σημείο-κλειδί η διαλειτουργικότητα»

Ο κ. Στασινός χαρακτήρισε σημείο-κλειδί στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όχι μόνο την ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων αλλά τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας.

«Στην πραγματικότητα, μέσα από το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής», υπογράμμισε. «Πάνω στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μπορούν να κλειδώσουν τόσα άλλα συστήματα και εργαλεία και με την πρόοδο που υπάρχει ήδη στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης», σύμφωνα με τον κ. Στασινό. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ διαβεβαίωσε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής -και ιδανικά κάθε άλλης- άδειας».

Τι είναι και τι προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

«Η κυβέρνηση πείστηκε και νομοθέτησε να γίνει πράξη η πρόταση του ΤΕΕ. Ανέθεσε στο ΤΕΕ την υλοποίηση αυτού του συστήματος. Δεν κρυφθήκαμε και αναλάβαμε την ευθύνη να φέρουμε εμείς την αλλαγή που προτείναμε», είπε ο Γιώργος Στασινός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση, που αφορά στη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη τη δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις “θεσμικές γραμμές”, δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, η υλοποίηση της οποίας παρουσιάζεται σήμερα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός, εξηγώντας τι είναι και τι προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, ανέφερε: «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή. Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Και παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ