Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Αυτόματο μπλόκο» στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν δεν εξοφλούνται πρόστιμα σε Δήμους

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκδοση φορολογικής ενημερότητας με διαδικασίες – εξπρές από το τέλος του μήνα για χρέη σε Δήμους.

Όσοι εξοφλούν ή ρυθμίζουν τις οφειλές τους απέναντι σε ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα πρόστιμα, μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούν πια να πάρουν στα χέρια τους την ενημερότητα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ενεργοποιηθεί μια νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία των Δήμων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το άμεσο «μπλοκάρισμα» ή το «ξεμπλοκάρισμα» της φορολογικής ενημερότητας.

Η εν λόγω εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους κλείνουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές με τους Δήμους να λαμβάνουν μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα. Εκείνοι, όμως, που θα αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους θα βλέπουν την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας να «μπλοκάρει» αυτόματα.

Πως «μπλοκάρει» αυτόματα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας

Βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για την ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης της ενημερότητας.Με τη νέα υπηρεσία, η επικοινωνία μεταξύ ΑΑΔΕ και δήμων θα γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους θα λαμβάνουν άμεσα το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, χωρίς καμία καθυστέρηση.Παράλληλα όμως, για όσους αφήνουν απλήρωτα δημοτικά τέλη ή κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας θα «μπλοκάρει» αυτόματα.

Με το νέο σύστημα:

  • Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας με ισχύ έως και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
  • Η φορολογική διοίκηση δεν θα χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη δημόσια Αρχή που χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για την ενημέρωση της ΑΑΔΕ.
  • Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Σήμερα, ακόμη και αν οι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το χρέος τους στον δήμο, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας καθυστερεί, επειδή η ενημέρωση της ΑΑΔΕ γίνεται μέσω επιστολών, κάτι που απαιτεί χρόνο.

Τι ισχύει στις Εφορίες

Εδώ να σημειωθεί πως, ήδη στην Εφορία, οι φορολογούμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν ενημερότητα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

  1. Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.
  2. Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.
  3. Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.
  4. Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

 

Πηγή: enikonomia.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ