Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα πλατφόρμα και τα πρόστιμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Τα ακαθάριστα οικόπεδα θα μπορούν να εντοπίζουν οι δήμοι και στη συνέχεια μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώσουν αν έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού οι πολίτες προκείμενου να τους ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις τους.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση πυρκαγιών.

«Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι και ο πολίτης πρέπει να καθαρίσει το οικόπεδό του. Να υποβάλει δήλωση για ολοκλήρωση καθαρισμού. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί και δεν καθαρίσει το οικόπεδο, ο Δήμος θα επανέλθει με επιστολή και αν τελικά δεν συμμορφωθεί θα επιβάλει πρόστιμο» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας – Πικερμίου, Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

oikopeda_1_491dd.jpg

Κάθε δήμος θα μπορεί να καταχωρεί δηλαδή στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους που διενεργεί, ώστε να διαπιστώνει εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

oikopeda_2_80fc0.jpg

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα – δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ