Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό στην Κίνα και τις συστάσεις της ΕΕ για τις αφίξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτακτη σύσκεψη θα έχει στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα της Κίνας και για τις συστάσεις της ΕΕ για τις αφίξεις από Κίνα.

Η σύσκεψη θα γίνει λίγες ώρες μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μετά από περίπου έξι ώρες διαβουλεύσεων, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν την Τετ΄΄αρτη σε ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια τεστ από τους ταξιδιώτες 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους από την Κίνα, καθώς και για τη χρήση μάσκας  σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα.

Η απόφαση ήρθε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολούθησε τις ανησυχητικές δηλώσεις αξιωματούχων του ΠΟΥ.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα γίνεται αποδεκτό τόσο το μοριακό όσο και το rapid test.

Πιο αναλυτικά, τα κράτη – μέλη συμφώνησαν:

  • Να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • Να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • Να ενθαρρύνουν ενθέρμως την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη – μέλη καλούνται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

  • τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ