Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Άγνωστο το τέλος για το νυχτερινό ρεύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος ισχύει κανονικά, ωστόσο κατά καιρούς οι προμηθευτές έχουν βάλει ζήτημα για αλλαγή των ωρών.

Το τέλος στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό, αλλά η λύση είναι εξαιρετικά δύσκολη τεχνικά.

Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος ισχύει κανονικά, ωστόσο κατά καιρούς οι προμηθευτές έχουν βάλει ζήτημα για αλλαγή των ωρών.

Σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Η συζήτηση έχει ανοίξει εξαιτίας της κορύφωσης της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, που έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται  οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές.

Το ΥΠΕΝ – εδώ και καιρό – επεξεργάζεται την προοπτική αλλαγών στο νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς να έχει καταλήξει.

Νυχτερινό τιμολόγιο μπορούν να αποκτήσουν όσοι καταναλωτές έχουν συμβατό μετρητή.

Νυχτερινό ρεύμα: Σε ισχύ από 1η Μαΐου το θερινό ωράριο

Από την 1η Μαΐου τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου. Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ το νυχτερινό τιμολόγιο θα ισχύσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 με συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00 καθημερινά.

Οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους.

Πώς θα διαπιστώσετε εάν έχετε νυχτερινό ρεύμα

Είστε νέος χρήστης (ενοικιαστής/ιδιοκτήτης) ακινήτου και θέλετε να μάθετε αν έχετε «νυχτερινό» υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσετε.

Κατ’ αρχάς ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε. Για παράδειγμα, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού, αναφέρεται το είδος του τιμολογίου, δηλαδή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο.

Στην πίσω όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού εμφανίζεται αναλυτικά «η πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατώρων (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού. Στην πίσω όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού (πάνω αριστερά) εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο έλεγχος της εγκατάστασης του σπιτιού σας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης. Αν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ανάβει το λαμπάκι, τότε κάνετε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.

Τέλος μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής δηλαδή αν υπάρχουν δυο κοντέρ στο μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (κοντέρ) με την ένδειξη Μ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώνουν αν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος, το οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ