Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Κ. Μπακογιάννης: «Το Πάρκο Ελευθερίας επανασυστήνεται»

Δημοσιεύθηκε

στις

Έναν νέο ρόλο έρχεται να παίξει στη ζωή των Αθηναίων το Πάρκο Ελευθερίας και να αναδειχθεί σ’ έναν ζωντανό, διαδραστικό και πολιτιστικό κόμβο. Με την ανάπλασή του το ιστορικό πάρκο επί της Βασιλίσσης Σοφίας εκφράζει πλέον τη νέα αντίληψη για τον δημόσιο χώρο, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος συνάντησης, γνώσης, πολιτισμού και μνήμης.

Μαζί με το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, δημιουργήθηκε και λειτουργεί πλέον το «Athens Book Space», ένα σημείο χαλάρωσης για ανάγνωση ψηφιακών και έντυπων βιβλίων, ενώ δημιουργήθηκαν και πέντε νέοι θεματικοί κήποι.

«Το Πάρκο Ελευθερίας κουβαλάει μία “βαριά” ιστορική μνήμη, που θέλουμε να διατηρηθεί ακέραια. Μετά την ανάπλασή του, μεγαλώνει και επανασυστήνεται. Ιστορία, μνήμη και φύση ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν ζωντανό κόμβο πολιτισμού και να εμπλουτίσουν ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Αθήνας», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Στο πλαίσιο λοιπόν, της ενθάρρυνσης της αναγνωστικής κουλτούρας, δημιουργήθηκε μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον, το Athens Book Space, ένα σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την Αθηναϊκή Αγορά, με καλυμμένες και ανοιχτές στοές να εκτείνονται κατά μήκος των τοίχων των κτιρίων.

Οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία (η συλλογή σταδιακά θα εμπλουτίζεται), σε podcasts, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο. Στον χώρο του και γύρω από αυτόν, θα υπάρχει 24ωρη πρόσβαση σε Wi-Fi, προκειμένου όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να συνδέονται δωρεάν και να διαβάζουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία (πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο στο athensbookspace.gr)

Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για την επανέκθεση του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου και οι μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα, με στόχο να διαφυλαχτεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη της πόλης.

Οι πέντε θεματικοί κήποι

Στο πάρκο έχουν δημιουργηθεί πέντε θεματικοί κήποι με νέες φυτεύσεις που εκτείνονται σε 2.000 τμ. Ήδη, έχουν φυτευτεί 8 νέα δέντρα, 8.028 θάμνοι και πολυετή ποώδη, ενώ όπως προβλέπει η μελέτη θα φυτευτούν ακόμη 5 δέντρα και 500 ποώδη.

Η διαδρομή προς το κεντρικό σημείο του πάρκου οδηγεί στον Κήπο Λιβαδιού, με συνθέσεις ανθοφόρων πολυετών ποωδών και φυτών λιβαδιών. Ο Κήπος του Νερού διασχίζει μέσα από μια καμπυλόγραμμη ροή το λιβάδι. Η πορεία στο υπερυψωμένο ξύλινο μονοπάτι φέρνει τον επισκέπτη στο Δάσος των Μπαμπού. Τη διακριτική κρήνη «αγκαλιάζει» ο Υποτροπικός Κήπος, ο οποίος περιλαμβάνει συλλογή υποτροπικών φυτών με πολύχρωμα φυλλώματα και λουλούδια. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με το Μεσογειακό Λιβάδι στον υπαίθριο χώρο του αναγνωστηρίου. Περιλαμβάνει μια συλλογή ξηροφυτικών ειδών, που ενισχύουν τη βλάστηση στη βάση των μεσογειακών δέντρων.

Στον νέο πεζόδρομο της οδού Ευζώνων, που αποτελεί και την κύρια πρόσβαση προς τον χώρο του πάρκου, οριοθετήθηκαν οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο εσωτερικό, αναμορφώθηκαν τα υπάρχοντα παρτέρια και τοποθετήθηκε σήμανση με πινακίδες σε ελληνικά και αγγλικά. Η διαδρομή ξεκινά με τον Κήπο στις Στήλες Μνήμης και περιλαμβάνει μια φυτική παλέτα, η οποία ενισχύεται με την ανάπτυξη διπλής δενδροστοιχίας Γιακαράντας.

Ανεβαίνοντας προς το Πάρκο, οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν, πάνω στις σύγχρονες στήλες, στίχους για την ελευθερία από ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Καζαντζάκης, ο Σολωμός, ο Ρήγας Φεραίος κ.α. Τα καθιστικά μέσα στο πάρκο είναι τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θέασης. Σε ολόκληρο τον χώρο έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα φωτιστικά, τύπου led.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ