ΚΕΔΕ: Να δημοσιοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής τις ημερομηνίες που διενεργήθηκαν οι ψεκασμοί κουνουπιών και τα ποσά που διατέθηκαν

0

Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και η ένταξη συγκεκριμένων Δήμων της Περιφέρειας Αττικής σε καθεστώς επιτήρησης, φέρει την Περιφέρεια Αττικής προ των ευθυνών της.

Η ΚΕΔΕ, έθεσε επανειλημμένως σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία. Ωστόσο απαντήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δωθεί.

Στον αντίποδα γίνονται ενέργειες που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση υποδεικνύουν, όπως οι ψεκασμοί εκτός του χρονικού περιθωρίου κατά το οποίο θα είναι αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Με δεδομένο ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά τη δημόσια υγεία των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής έχει σαφή υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα των προληπτικών ψεκασμών, αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πώς κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής.

Η ΚΕΔΕ απαιτεί απαντήσεις για τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα, γιατί θα είναι αναποτελεσματικοί.
  2. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πώς κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής;
  3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;
  4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
  5. Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους, έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.