Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Η δήλωση του Δημάρχου Περάματος, Γ. Λαγουδάκη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απέστειλε ο Δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκης.

Ο ίδιος αναφέρει στη δήλωσή του:

«Σήμερα συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από την συστηματική εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας.
Στις 19 Μαΐου του 1919 ξεκίνησε η σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας με τον Κεμάλ Ατατούρκ να οργανώνει τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων Ποντίων, καθώς και τον βίαιο ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών της περιοχής.
Το Πέραμα είναι μία περιοχή που φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά και από άλλες πατρίδες του ελληνισμού. Είναι σημαντικό να τιμούμε τη συνεισφορά αυτών των συμπολιτών μας, αφού παρά τις κακουχίες και τους διωγμούς, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν παραγράφεται. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς αυτή η τραγωδία και η Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην ιστορία.

Δεν υπάρχει χώρος ούτε στην άγνοια ούτε στη λήθη. Η ιστορική μνήμη παραμένει άσβεστη, ώστε να διδαχθούν οι νεότερες γενιές τα μαρτύρια που υπέστησαν οι Πόντιοι. Είναι χρέος μας απέναντι στα αθώα θύματα αυτής της Γενοκτονίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ