Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Γ. Κατωπόδης: “Μια ημέρα που θα έπρεπε να γιορτάζουμε κάθε μέρα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μήνυμα του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας:

“Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες, σήμερα, όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας. Μια Ημέρα που τιμά από την μία την ίδια τη γυναίκα και τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζει σε κάθε κοινωνία και από την άλλη τους αγώνες του γυναικείου κινήματος για την ισότητα στα δικαιώματα και στη ζωή. 

Κάθε φορά που γιορτάζουμε αυτή την Ημέρα σκέφτομαι πως αυτή είναι μια ημέρα που θα έπρεπε να γιορτάζουμε κάθε μέρα. Μία μόνο ημέρα μέσα σε έναν χρόνο σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή. Από την άλλη βέβαια αυτή η μέρα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Ειδικά φέτος, αφού φαίνεται πως ήρθε η σειρά της χώρας μας να αφουγκραστεί το κίνημα “Me Too” και να δώσει φωνή και σχήμα σε όλα τα περιστατικά άνισης και κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες. Το ξέσπασμα αυτού του κινήματος στη χώρα μας, παρότι με σχετική καθυστέρηση, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο. Είναι υγιές για μία κοινωνία να μιλά ανοικτά και χωρίς ταμπού για ό,τι στρεβλό συμβαίνει, να αναγνωρίζει τις αδυναμίες και τα λάθη της και να μην κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματά της.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι γυναίκες στη χώρα μας ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις γίνονται θύματα διακρίσεων. Αν αυτό δεν συνέβαινε, κινήματα όπως το “Me Too” πολύ απλά δεν θα υπήρχαν. Αντί για ευχολόγια λοιπόν, ένας και μοναδικός είναι ο τρόπος να τιμήσουμε πραγματικά τη σημερινή συμβολική Ημέρα. Αυτός είναι να αφήσουμε να ακουστούν μόνο τα θύματα. Όχι μόνο τα θύματα των πρόσφατων υποθέσεων που βγήκαν στη δημοσιότητα και εξέθεσαν την κυβέρνηση για την -στην καλύτερη των
περιπτώσεων- αδρανή αντίδρασή της στο ολοένα και μεγεθυνόμενο κίνημα, αλλά να ανοίξουμε τα αυτιά μας σε κάθε υπόθεση, στον οικογενειακό μας περίγυρο, στους φίλους, στους γνωστούς, στους γείτονες. Να ξεχάσουμε στρουθοκαμηλισμούς τύπου “δεν ήξερα” ή “κάτι θα έκανε κι αυτή”, να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ανοίξουμε και την αγκαλιά και την καρδιά μας. Μόνο αν αφήσουμε να ακουστούν αυτοί οι άνθρωποι, μόνο αν πραγματικά εμείς οι ίδιοι κατανοήσουμε τη δύναμη ψυχής που έχει μια γυναίκα που καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές, μόνο τότε μπορούμε να προοδεύσουμε ως κοινωνία.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ