Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Γκάγκα: Αύξηση κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο – «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθημερινά θα ελέγχονται τα κρούσματα, παρόλο που από σήμερα (1/6) καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας. Μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μίλησε και για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

«Η ημερομηνία λήξης της απόφασης για υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας από την covid-19 είναι θέμα της επιδημιολογικής επιτήρησης. Αν δούμε ότι έχουμε θέματα θα το ξανασυζητήσουμε, αν δούμε ότι δεν υπάρχουν θέματα μένουμε έτσι όπως είμαστε από σήμερα» τόνισε.

Η κ. Γκάγκα, σημείωσε ότι συνεχίζουν να ελέγχονται καθημερινά τα κρούσματα, οι εισαγωγές και αυτός είναι ο οδηγός που ακολουθεί και η επιτροπή για να εισηγείται τα μέτρα που χρειάζονται. «Φοβάμαι μια μικρή αύξηση τον Σεπτέμβριο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά δεν θα δούμε τα κύματα που είχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι τα μεγάλα άγχη είναι πια παρελθόν. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ποσοστό ενηλίκων εμβολιασμένων που ξεπερνά το 90%, έχουμε επίσης 3,5 εκατ. κρούσματα επιβεβαιωμένα, γιατί είναι και κάποια που δεν έχουν δηλωθεί. Άρα ο πληθυσμός είναι πια ανοσοποιημένος. Δεν θα έχουμε αυτό που είχαμε τα τελευταία 2 χρόνια. Και στην γρίπη έχουμε κατά καιρούς μεγαλύτερες επιδημίες, όπως είχαμε με την Η1Ν1. Δεν έφτασε ποτέ στην κλίμακα που έφτασε ένας καινούριος ιός που ήταν άγνωστος για όλο τον πληθυσμό και άρα κινδύνευε όλος ο πληθυσμός» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Εμβολιασμοί

Σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανέφερε πως η Ευρώπη όταν πρωτοξεκίνησαν τα εμβόλια, έκανε την κοινή συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη, μιλώντας με τους ειδικούς σε χώρα και παραγγέλνοντας εμβόλια ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους έως και το 2023.

«Αυτά τα εμβόλια υπολογίζουν όλοι ότι θα τα χρειαστούμε, είναι πιθανόν να πάει η αναμνηστική δόση το φθινόπωρο για τον ιό που φαίνεται ότι ακόμα είναι ανάμεσά μας σε μεγάλο ποσοστό. Αυτοί που έχουν κάνει την τέταρτη δόση ως τον Μάιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχει περάσει το 4μηνο που μπορούν να κάνουν με ασφάλεια μια ακόμα δόση. Νομίζω ότι θα είναι καλό να κάνουν αναμνηστική δόση ξεκινώντας το φθινόπωρο, όπως κάναμε για την γρίπη. Παλιά όλοι έκαναν δύο εμβόλια για την γρίπη, ένα το φθινόπωρο, ένα τον Φεβρουάριο χωρίς να είναι η σύσταση του ΠΟΥ. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν άνθρωποι που αισθανόντουσαν πιο προφυλαγμένοι κάνοντας δύο. Νομίζω ότι πιθανότατα θα μπούμε σε αυτόν τον αστερισμό της αναμνηστικής δόσης, το αν θα το κάνουμε και του χρόνου δεν το ξέρω, δεν αποκλείεται» προσέθεσε.

Όσο αφορά την λειτουργία του συστήματος υγείας, η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι ναι μεν πιέστηκε κατά την πανδημία αλλά δεν έγινε μονοθεματικό, δεν ήταν κυρίως covid.

«Δεν έμεινε άνθρωπος αβοήθητος όλο το διάστημα της πανδημίας. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τα νοσοκομεία γιατί είχαν υποστεί μεγάλη μείωση προσωπικού με την κρίση. Μπήκε προσωπικό αλλά και πάλι η δουλειά που χρειάστηκε να γίνει ήταν 5πλάσια αυτής που γίνεται συνήθως» τόνισε.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ισχύει η διάταξη που υπάρχει αυτή την στιγμή με την οποία βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ως το τέλος του χρόνου, σημείωσε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ