Μια βόλτα στην ιστορία μέσα από τα αρχοντικά της Κηφισιάς

0

Ο βροχερός καιρός δεν απέτρεψε τους 500 επισκέπτες να συμμετάσχουν στον τέταρτο περίπατο που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το εσωτερικό ιστορικών κτιρίων κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία.

Γνωρίσαν επίσης την ιστορία της πλατείας Κεφαλαρίου η οποία την περίοδο του Μεσοπολέμου, συγκέντρωνε τους κοσμικούς Αθηναίους και αποτελούσε σημείο συνάντησης τους. Η 4η Βόλτα συμπίπτει με την αναβίωση της ιστορικής Αλάσκας αλλά και με την επαναλειτουργία μεγάλου ξενοδοχείου στην πλατεία Κεφαλαρίου.

Αφετηρία της διαδρομής αποτέλεσε το ξενοδοχείο Παλάς (Palace) το οποίο οικοδομήθηκε στο τέλος του μεσοπολέμου (1936), από τον επιχειρηματία Πέτρο Ιωάννου. Η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο μοντερνιστική.

Επόμενος σταθμός το Μικρό Παρεκκλήσιο (Μεταβυζαντινός Ναός) στην Πλατεία Κεφαλαρίου. Πρόκειται για έναν από τους επτά σωζώμενους μεταβυζαντινούς ναούς της Κηφισιάς.

Δεσπόζουσα θέση στην πλατεία κατέχει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1955 από τους αδελφούς Σούτσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου: ο Ιησούς, η Θεοτόκος και ο Ιωάννης Πρόδρομος, έργα του Κωνσταντίνου Αρτέμη, χρονολογημένα το 1938.

Επόμενος σταθμός η Οικία Κατσελίδη, όπου η ιδιοκτήτρια κα Μακρή μας υποδέχεται στο κεφαλάρι της διπλής μαρμάρινης σκάλας. Η κλασική παράδοση και η αγροτική κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική κατατάσσει το κτήριο στον Εκλεκτικισμό.

Τελευταίος σταθμός η Οικία Μηταράκη (πρώην Μάτσα) Κτήριο Μιχαλαριά Η έπαυλις Μηταράκη στις αρχές της δεκαετίας 1920 υφίσταται ριζική ανακαίνιση από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.