Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ηχηρό “όχι” στα έργα της οδού Ερμιόνης στις Αδάμες – Όσα έγιναν στη συνέλευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχής αγώνας με νομικές ενέργειες και κινητοποιήσεις για να αποτραπούν τα σχεδιαζόμενα- καταστροφικά έργα στην οδό Ερμιόνης Νέας Κηφισιάς, αποφασίστηκε κατά τη συνέλευση στο αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου Κηφισιάς που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Οι πολίτες της περιοχής Αδαμών, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο Κηφισσός», ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών με ένα έργο περιττό και επιζήμιο που θα οδηγήσει χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά να εισέρχονται μέσα στον οικιστικό ιστό των Αδαμών.

Ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε ήδη σε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας για αναστολή των σχεδιαζόμενων έργων σε Αδάμες και γέφυρα Βαρυμπόμπης ενώ ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο Κηφισσός» έχει καταθέσει αίτησης θεραπείας με συγκεκριμένα στοιχεία, στο Υπουργείο.

Η πρώτη δράση που αποφασίστηκε ήταν δεντροφύτευση στον κοινόχρηστο χώρο της Ερμιόνης, εκεί που σχεδιάζονται τα έργα και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου.

 

Γ. Θωμάκος: Περιττά και επιζήμια τα έργα

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην τοποθέτηση του τόνισε πως τα έργα που έχουν εξαγγελθεί είναι τελείως περιττά και επιζήμια δημοσιονομικά. Το κράτος θα δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για φαραωνικά έργα τα οποία κανείς δεν ζήτησε. Ούτε ο Δήμος μας, ούτε οι γειτονικοί Δήμοι, ούτε η Περιφέρεια Αττικής.

Επεσήμανε πως οι παράπλευροι δρόμοι της Εθνικής οδού έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τη συνοικία. Ένα μόνιμο αίτημα της Αυτοδιοίκησης ήταν η διαπλάτυνση τους για να μην γίνονται ατυχήματα. Τώρα θα χρησιμοποιήσουν αυτό το στενό παράδρομο και χώρο πρασίνου των Αδαμών για να διοχετεύσουν την κυκλοφορία της Εθνικής οδού. Όλα αυτά με μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία δεν έχει λέξη για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις.

 

 

Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Κηφισιάς για το θέμα των διοδίων αλλά και στις διαβεβαιώσεις που έχει πάρει πως δεν πρόκειται να εγκατασταθούν, επισημαίνοντας πως το θέμα θα κλείσει οριστικά μόνο με την τροποποίηση της σύμβαση παραχώρησης του 2007 για την επιβολή τους.

Τέλος ο κ. Θωμάκος μίλησε για μια σειρά έργων στην περιοχή Αδαμών, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων όπως η πλατεία Αδαμών (κατασκευή σε δυο οικοδομικά τετράγωνα παιδικής χαράς, πλατείας, αθλητικών εγκαταστάσεων), κλειστό προπονητήριο τύπου μπαλόνι στην περιοχή Γράμμου Φοίνικα, αποχετευτικό δίκτυο και κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου πλησίον του 10ου Νηπιαγωγείου.

 

Παρεμβάσεις και από βουλευτές

Ο Εντεταλμένος Τεχνικής Υπηρεσίας και Υποδομών και πρόεδρος της Διαδημοτικής- Διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των Διοδίων Αλέξης Μακρής επικεντρώθηκε στο θέμα της αναστολής των έργων με ένδικα μέσα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στα τεχνικά και κυκλοφοριακά συμπεράσματα που αντικρούουν την ΜΠΕ για τη Γέφυρα Βαρυμπόμπης και τον κόμβο Ερμιόνης. Το βασικό τοπικό οδικό δίκτυο (από Λύρα έως γέφυρα Βαρυμπόμπης) χρίζει διάνοιξης και δεν μπορεί να υποδεχθεί επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο. Η χρονική σύμπτωση των έργων της προέκτασης της λεωφόρου Κύμης στον κόμβο Καλυφτάκη θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα κυκλοφοριακού χάους σε όλο το Δήμο.

 

 

Ο καθηγητής Κυκλοφοριακών Φόρτων του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός τόνισε ότι η εν λόγω ΜΠΕ έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθηνών 2021, το οποίο μιλά για ελεύθερους αυτοκινητοδρόμους σε αστικό ιστό και απαλλαγμένους από πάσης φύσεως διόδια (Ηλεκτρονικά- αναλογικά).

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραιστικού Συλλόγου «Ο Κηφισσός», Θεοχάρης Αποστόλου, τόνισε πως το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του ότι η περιοχή είναι πυρόπληκτη, και πως ο κόμβος Ερμιόνης βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο εντός αστικού ιστού. Τα χιλιάδες οχήματα που θα μπαίνουν καθημερινά στον οικιστικό ιστό των Αδαμών θα καταστρέψουν την περιοχή.

 

 

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, επεσήμανε ότι η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και εύλογη καθώς ο σχεδιασμός αυτός θα επιβαρύνει τις οδικές μετακινήσεις των κατοίκων προς την Αθήνα. Μετέφερε στους κατοίκους τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών ότι τα επόμενα 3 χρόνια δεν θα τοποθετηθούν διόδια στην περιοχή αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να επεκταθεί η αναστολή μη εγκατάστασης διοδίων μέχρι τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης το 2032. Επεσήμανε επίσης πως μπορεί να διευκολύνει τις επαφές με το Υπουργείο προκειμένου η ανακατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Βαρυμπόμπης να γίνει με τρόπο που θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα αναβαθμίζει, αντί να υποβαθμίζει, την περιοχή.

Ο  βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι είναι αδιανόητη η λειτουργία διοδίων μέσα στον οικιστικό ιστό και σε δρόμους που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν  καθημερινές ανάγκες, θυμίζοντας ότι εναντιώθηκε στο μέτρο και από τη θέση του ως αρμόδιος υπουργός, αρνούμενος να υπογράψει την ΜΠΕ. Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα των πολιτών, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και ότι θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα τους.

Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μιχάλης Χριστοδουλίδης είπε πως το κόμμα του θα κάνει επερώτηση στην Βουλή.

Στη συνάντηση έδωσαν επίσης το «παρών» ο τοπογράφος μηχανικός Δημήτρης Ζαφειρούλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης η υπεύθυνη Αθλητισμού της Περιφέρειας Μαργαρίτα Βάρσου, ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σκορδίλης και Γιάννης Παντελεάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Παπαδόπουλος, Αγγελική Παπάζογλου, Μανώλης Κουρμαδιάς, Δημήτρης Λιανός.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ