Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

“Βαλκανικοί Πόλεμοι – Η προσφορά του ποιητή Σπ. Ματσούκα για τον Ελληνικό Στρατό και Στόλο”: Διάλεξη από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΙΤΗΣ, Ιστορικός, παρουσίασε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς το θέμα: « Βαλκανικοί Πόλεμοι – Η προσφορά του ποιητή Σπ. Ματσούκα για τον Ελληνικό Στρατό και Στόλο – Το ανθρωπιστικό έργο του Λευκού Σταυρού »

https://youtu.be/VeR4_Vs24KE

Λίγα λόγια από τον ομιλητή για το θέμα:

 

«Στην παρούσα διάλεξη παρουσιάζεται σε δύο κύριες ενότητες, το σημαντικότερο έργο που πρόσφερε προς την Ελλάδα ο ποιητής Σπύρος Ματσούκας. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στους εράνους που αποφάσισε να εκτελέσει ταξιδεύοντας, αφενός σε περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, και αφετέρου στις εστίες του απόδημου ελληνισμού, με σκοπό να συγκεντρώσει τα αναγκαία χρήματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού και Ναυτικού, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις επερχόμενες πολεμικές συγκρούσεις των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στην ίδρυση και το έργο του Λευκού Σταυρού, με βασική αποστολή την προστασία των ορφανών τέκνων και προστατευόμενων μελών, των οικογενειών των χιλιάδων φονευθέντων στα μέτωπα των πολέμων, στους οποίους ενεπλάκησαν η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της. Στο τέλος, παρουσιάζεται το ιστορικό της πρόσκτησης και δράσης των δύο αντιτορπιλικών «ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ» και «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», τα οποία αποκτήθηκαν με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων από τη Γερμανία, με τα χρήματα των εράνων του Σπύρου Ματσούκα».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ