Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των φορέων του προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευρεία σύσκεψη των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών» υπό τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργο Δημόπουλο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική της συνέχισής και της εξέλιξής του.

Κατά τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επισήμανε την ανάγκη στήριξης όλων αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής τους, εξαιτίας της εξάρτησης που έχουν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται μια επανεκκίνηση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με τη φροντίδα τους. Η σημερινή συνάντηση αυτό το στόχο έχει. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους και όλα τα αρμόδια όργανα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για όλους τους εξαρτημένους ανθρώπους, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων δομών αλλά και την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών φροντίδας τους. Επίσης προγραμματίζουμε μια ημερίδα στην οποία θα παρουσιάσουμε την υπάρχουσα εικόνα αλλά και το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης».

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 με κύριο χαρακτηριστικό τις «εξορμήσεις» 2 ομάδων street work που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης για Χρήστες στον Δρόμο. Το διετές πρόγραμμα υλοποιούν από κοινού το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια της Αττικής, η οποία και το χρηματοδοτεί.

Η συντονισμένη συνεργασία των τεσσάρων φορέων στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση των άμεσων αναγκών των εξαρτημένων, στην πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων (ηπατίτιδες, AIDS κ.λπ.) και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως έγινε σαφές κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι στόχοι του προγράμματος στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς υπήρξαν 33 χιλιάδες επαφές με χρήστες που έλαβαν μέσω του προγράμματος, σύριγγες, τρόφιμα και διάφορα είδη προσωπικής υγιεινής, αλλά είναι γεγονός πως χρήζει βελτίωσης και αλλαγής κατεύθυνσης σε κάποια καίρια σημεία του.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε στην περιοχή της Αθήνας, υπάρχουν 2000 χρήστες εκτός
θεραπείας, από τους οποίους 400 με 500 άτομα βρίσκονται στους δρόμους και
έχουν σταθερή επαφή με τις δύο ομάδες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να
λάβουν υγειονομικό υλικό, μειώνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο ποσοστό την μετάδοση
ηπατιτίδων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μεγάλο κεφάλαιο στην συζήτηση αποτέλεσαν και οι 5 νέες δομές, που σχεδιάζονται τόσο από τον ΟΚΑΝΑ, όσο και από τον Δήμο Αθηναίων, όπου όμως ο Αντιπεριφερειάρχης ΚΤΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για το που θα δημιουργηθούν και πως θα αποφευχθεί η υποβάθμιση των περιοχών και η γκετοποίηση της γειτονιάς στην οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και φιλοξενίας χρηστών.

«Αν όλες αυτές οι δομές συγκεντρωθούν σε μια ακτίνα 500 μέτρων, γνωρίζετε ποιες είναι οι πιθανότητες υποβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των καταστηματαρχών εκεί. Δημιουργούνται ομόκεντροι κύκλοι εκεί, όπως ξέρουμε πολύ καλά όλοι με τα γνωστά επακόλουθα. Και εμείς ως Περιφέρεια είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο κύριος Δημόπουλος.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες στην συνάντηση εργασίας αναφέρθηκαν και σε κάποια
πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο ομάδες που βγαίνουν στον
δρόμο για την βοήθεια και την υποστήριξη των χρηστών.

Συγκεκριμένα ένα βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε, και η Περιφέρεια σε συνεργασία με
τους άλλους φορείς είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει δραστικά, είναι η ουσιαστική καταγραφή των «ωφελούμενων» του προγράμματος, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια συντονισμένη κίνηση, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία να μην είναι ξεκάθαρα, ενώ και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται αυτές οι «επιχειρήσεις» είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους 14 εργαζόμενους στο street work.

Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γιώργος Δημόπουλος «είναι
πάρα πολύ σημαντικό να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας αυτών των 2 ομάδων,
τα μέλη των οποίων, πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες και
επικίνδυνες καταστάσεις. Ενώ θα πρέπει πλέον όχι μόνο να στοχεύουμε στην
πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται μέσα από
την ανεξέλεγκτη χρήση των ναρκωτικών αλλά και στην ουσιαστική ανακατεύθυνση
του προγράμματος προς την απεξάρτηση και την επανένταξη των χρηστών στην
κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στην συνάντηση εργασίας εκπροσωπώντας τον ΟΚΑΝΑ ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο νυν πρόεδρος, Αθανάσιος Θεοχάρης, ο Μίχαλης Μιχαήλ από το ΣΦΕΑ ΟΚΑΝΑ, ο υπεύθυνος της ομάδας street work του ΟΚΑΝΑ, Σωτήρης Παπαδόπουλος και η Ελένη Σισμσίρογλου, διοικτητικό στέλεχος του ΟΚΑΝΑ. Από την πλευρά του ΚΕΘΕΑ, παρέστη η αντιπρόεδρος, Φωτεινή Λεομπίλλα, η υπεύθυνη της μονάδας street work , Ελένη Μαρίνη, ο υπεύθυνος του τμήματος σχεδιασμού του ΚΕΘΕΑ, Πέτρος Τριάντης, και η υπεύθυνη τομέα Διοίκησης και οικονομικών, Φραντζέσκα Κωνσταντίνου.

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, παρέστη η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων
στον πρόγραμμα, Αντωνία Μπαλτά, η κυρία Γεωργία Μπούρη, ενώ την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησαν και οι: Νίκος Σοφός, από την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ν.Τ, η Έφη Καλοειδά, κοινωνική λειτουργός και προϊσταμένη του τμήματος κλινικών και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης προμηθειών του προγράμματος καθώς και η Ναυσικά
Μπριάζα και Σακουφάκη Μαρία, μέλη της ίδιας επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ