Την Κυριακή 17 Ιουνίου πέφτει η αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού Χαλανδρίου

0

Τα παραμύθια τους για το σχολείο, όπως το γνώρισαν μέσα από τις αφηγήσεις των παλιότερων και όπως τα έπλασαν με τη δική τους φαντασία, αφηγούνται μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων της πόλης, ολοκληρώνοντας τις δράσεις του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέσα από τα παραμύθια παιδιών και ενηλίκων, η πόλη μεταμορφώθηκε και φέτος σε έναν τόπο δημιουργικής σύνδεσης της ιστορίας με τον μύθο και τον θρύλο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι ξεκίνησαν φέτος τις παραμυθένιες αφηγήσεις τους την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου και συνεχίζουν αυτήν την εβδομάδα με εκδηλώσεις στο 4ο Δημοτικό Χαλανδρίου, στο Θέατρο Ρεματιάς, ενώ την Κυριακή 17 Ιουνίου με τη διοργάνωση γιορτής στην πλατεία Χαλανδρίου θα ακουστεί το τέλος του φετινού παραμυθιού για να… ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι η πρώτη διοργάνωση του Δήμου Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού, με το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι, ο θεσμός αποκτά φέτος μια ιδιαίτερη σημασία για την πόλη εδραιώνοντας τη σχέση δημιουργικότητας παιδιών και ενηλίκων με την τοπική -και όχι μόνο- ιστορία.

Το θέμα του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού είναι «το παλιό σχολείο». Μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έρευνα για την ιστορία των σχολείων της πόλης και συνέθεσαν τα δικά τους παραμύθια.

Η πρώτη φάση του Φεστιβάλ διεξήχθη τον Μάρτιο με κύκλο σεμιναρίων σε γονείς και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους, πάνω σε τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού μαζί με τα παιδιά. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα» και «Το παλιό σχολείο».

Σε δεύτερη φάση, ακολούθησε η δημιουργία παραμυθιών μέσα στη σχολική κοινότητα με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της πόλης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας τις τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού και μελετώντας μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες την ιστορία του κάθε σχολείου, δημιούργησαν τα δικά τους παραμύθια.

Η περσινή εμπειρία από το 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι οδήγησε φέτος στην αποκλειστική επιλογή των ίδιων των παιδιών ως παραμυθάδων – αφηγητών των δικών τους ιστοριών, σε αντίθεση με πέρυσι που συμμετείχαν και επαγγελματίες παραμυθάδες στις εκδηλώσεις.

Η μεγάλη γιορτή του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι θα γίνει στην πλατεία Χαλανδρίου την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στις 6:30 το απόγευμα με τους νεαρούς και τις νεαρές παραμυθάδες και παραμυθούδες να αφηγούνται ιστορίες για το σχολείο που γνώρισαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Η συνέχεια του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι:

Πέμπτη 14 Ιουνίου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου 10:00 π.μ.

Ομάδα συνεργατών του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παλιό σχολείο», ενώ οι μαθητές/ριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό δρώμενο με το δικό τους παραμύθι εμπνευσμένο από «τα χρόνια τα παλιά».

Παρασκευή 15 Ιουνίου, Θέατρο Ρεματιάς 7:15 μ.μ.

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου παρουσιάζει το παραμύθι του στο πλαίσιο του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου. Οι μαθητές/ριες της Ε΄ τάξης, με τη μουσική υποστήριξη των μαθητών/ριων της ΣΤ΄ τάξης, παρουσιάζουν το «Παραμύθι για την ιστορία του σχολείου μας», ενώ δεν θα λείψει από τη Ρεματιά, όπως και κατά την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση ένα τραγούδι έκπληξη από όλους και όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες του 9ου Δημοτικού.

Κυριακή 17 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, 6:30 μ.μ.

Ολοκληρώνεται η μεγάλη παραμυθένια γιορτή της πόλης με ιστορίες και δρώμενα από μαθητές και μαθήτριες σχολείων που συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού.

Εκτός από τα σχολεία της πόλης, στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν το δικό τους παραμύθι με τίτλο «Parlez – vous français?» οι μαθητές/ριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, που συμμετείχαν στις δράσεις του φεστιβάλ.

Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί, επίσης, το διαδραστικό βιωματικό δρώμενο «Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια». Τα παιδιά θα φτιάξουν βόλους, θα παίξουν παλιά παιχνίδια και ο χρόνος θα γυρίσει μερικές δεκαετίες πίσω φέρνοντας στο ίδιο σημείο συνάντησης τα παιδιά του σήμερα και του άλλοτε.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.