Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

“Παιδεία Για Ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα”: Παρουσία του Γ. Πατούλη στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, των Υπουργών Παιδείας και Υγείας, και του Υφυπουργού Αθλητισμού, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και πολλών μαθητών.

Το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε για δέκατη συνεχή χρονιά από το ερευνητικό κέντρο Μπεχράκη της Αντικαρκινικής Εταιρείας και την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, στα πλαίσια του αντικαπνιστικού επιμορφωτικού προγράμματος που εκπονείται σε μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην Αττική και σε αρκετές περιοχές της χώρας .

Ο Περιφερειάρχης Αττικής χαιρέτησε το κατάμεστο μαθητικό ακροατήριο, και τόνισε ότι η ενεργή και αποφασιστική συμβολή της μαθητικής γενιάς στην μάχη κατά του καπνίσματος είναι καθοριστική για την εξυγίανση της κοινωνίας μας από τη βλαπτική συνήθεια του τσιγάρου, που εξακολουθεί να καταγράφεται σε ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ υπογράμμισε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 τη δημιουργία της νέας παγκόσμιας γενιάς που δεν θα αγγίξει τσιγάρο ποτέ.

“Τα νέα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου τα στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή ως Περιφέρεια Αττικής, με προσωπική μου εντολή να ενισχυθούν όλες οι δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα ενημέρωσης καθώς και η επιτήρηση των μέτρων, ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να φέρει σύντομα στην κοινωνία μας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οφείλουμε, με την αυστηρή περιφρούρηση, να διδάξουμε στους καπνιστές το χρέος τους για τη φροντίδα των μη καπνιστών, και την υποχρέωσή τους να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο από το παθητικό κάπνισμα που εξακολουθεί να κοστίζει ανθρώπινες ζωές”, τόνισε ο κύριος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χαιρετίζοντας το συνέδριο, υπογράμμισε ότι το δεκαετές πρόγραμμα της αντικαπνιστικής επιμόρφωσης στα σχολεία, υπό τις επίμονες προσπάθειες του καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη τελείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την έννοια της αναγνώρισης της σημαντικότητας του στόχου για την χώρα. Τόνισε επίσης ότι ο φετινός διαγωνισμός των μαθητών “Ναι στον αθλητισμό, Οχι στο κάπνισμα” αποτελεί πολλαπλό μήνυμα και στόχο, διότι καλλιεργεί ευρύτερα τις αντιστάσεις των μαθητών στους βλαπτικούς πειρασμούς που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ζωή και την εξέλιξή τους.

Ο ΠτΔ κ.Προκόπης Παυλόπουλος στη συνέχεια απένειμε βραβεία στους μαθητές και τα σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.

Η Υπουργός Υγείας κ. Νίκη Κεραμέως καλωσορίζοντας μαθητές και επισήμους στην
Ημερίδα, εν μίλησε για το κοινό όραμα, και το εθνικό στόχο να απαλλαχθούν οι μαθητές από τους κινδύνους, τη βλάβη, και τη συνήθεια του καπνίσματος, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την οδηγία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο, ειδικές θεματικές ενότητες στο σχολικό πρόγραμμα θα αφορούν τη μάχη κατά των εθισμών.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε ότι η νέα γενιά, που αποτελεί την ελπίδα της χώρας μας, χρειάζεται πρότυπα Υγείας και δύναμης, ψυχικής και σωματικής. Ο κύριος Κικίλιας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα υπάρξει εκτενής συνεργασία για προώθηση ενημερωτικού υλικού κατά του καπνίσματος, που θα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ