Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Μια βραδιά αποκλειστικά από γυναίκες… για γυναίκες στην Κηφισιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2019 ο Πολυχώρος της Galerie Δημιουργών «γέμισε» άρωμα γυναίκας (!) με αφορμή την ημερίδα  «reMind – Women’s Mental Health Matters», που διοργανώθηκε από γυναίκες για γυναίκες με θέμα την ψυχική υγεία και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύγχρονη γυναίκα σε αυτόν τον τομέα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κ. Καραχρήστου Ευφροσύνη, Εργοθεραπεύτρια, η οποία έκανε μια εκτεταμένη αφήγηση για την πορεία της γυναίκας μέσα στο χρόνο, και πώς διαμορφώθηκε η θέση και τα δικαιώματά της από την Αρχαία Ελλάδα ακόμα, μέχρι το φεμινιστικό κίνημα του 19ου αιώνα.

Τη σκυτάλη πήρε η κ. Πάσσιου Αθηνά, Νομικός και Πρόεδρος του Θάλπος-Ψυχική Υγεία, που διοργάνωσε την εκδήλωση, η οποία συζητώντας σε πολλά σημεία με το κοινό στάθηκε στη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και την οικονομία, δίνοντας έμφαση στην πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι ηγέτιδες, προβάλλοντας και ένα συγκινητικό βίντεο παραγωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια, η κ. Μαργιώτη Ελένη, Κλινική Νευροψυχολόγος, παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα «Γυναίκα σαν άτομο με νόσο Alzheimer & σαν φροντιστής», σημειώνοντας ότι οι γυναίκες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό άνοιας σε σχέση με τους άντρες, κάτι που οφείλεται στο προσδόκιμο ζωής, αλλά και προτείνοντας τρόπους υποβοήθησης  της μνήμης ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ασθένεια αυτή, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ένα διαδραστικό παιχνίδι μνήμης.

Το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης ξεκίνησε με ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την έμφυλη βία και τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από την κ. Κοβούση Αγγελική, εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, και συνεχίστηκε με μια συγκινητική αφήγηση από την κ. Κουτουκάκη Κατερίνα, συγγραφέα, η οποία έκανε μια προσωπική εξιστόρηση που κατέληξε στο συμπέρασμα πως κάθεμια γυναίκα, ό,τι εμπόδια κι αν βρίσκει μπροστά της, οφείλει να ακολουθήσει τα όνειρά της.

Το συγκινητικό κλίμα παρέμεινε στην αίθουσα με την κ. Δουμάν Θεοδώρα, μέλος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η οποία μίλησε για την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού και πώς κατάφερε να το ξεπεράσει. «Είναι μια ευκαιρία να δεις κατάματα τον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις περισσότερο. Ανακάλυψα κρυμμένα όνειρα, επιθυμίες, συναισθήματα και μια άγνωστη πλευρά του εαυτού μου. (…) Πλέον βοηθώ γυναίκες που περνούν το ίδιο με μένα και μαθαίνω κι εγώ μέσα από το πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Δουμάν εκφράζοντας το πόσο την άλλαξε η περιπέτεια αυτή.

Τέλος, η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κ. Τσικρικού Εύη, σχετικά με τον μύθο γύρω από την «τέλεια γυναίκα», όπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού όλες οι γυναίκες στην αίθουσα μπόρεσαν να καταλάβουν πως το «τέλειο» δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει μια τελειότητα σε κάθε ατέλεια καθεμίας ξεχωριστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ