Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της Αττικής είναι στο «κόκκινο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και για 14 ημέρες, μέχρι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου δηλαδή, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να μειωθούν τα κρούσματα, τα οποία τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν σημαντική αύξηση.

Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τον τομέα της εργασίας, κάνοντας υποχρεωτική την τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Από τα νέα μέτρα επηρεάζοντα τα ωράρια των εργαζομένων, οι συναλλαγές των καταστημάτων, ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις, η διεξαγωγή συναυλιών και ζωντανών παραστάσεων, ενώ δόθηκε και αυστηρή σύσταση στους άνω των 65 ετών, για τον περιορισμό των μετακινήσεών τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η Αττική πλησιάζει στην επιβολή lockdown, η εφαρμογή του οποίου θα κριθεί από την απόδοση και αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο 10ήμερο, συν των μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Ποιες περιοχές στην Αττική είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στον Δήμο Πειραιά, στον Δήμο Κηφισιάς, αλλά και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης – Ψυχικού.

«Βράζουν» τα νοσοκομεία από την αύξηση των διασωληνωμένων

Επιδημιολόγοι και κυβέρνηση τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική είναι ακόμα μακριά. Ωστόσο με τα νέα μέτρα που, η Αττική έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σε μία ολιγοήμερη καραντίνα εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Για τη διαχείριση της πανδημίας στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ενημέρωση, τα τεστ, αλλά και η φιλοξενία τους όταν χρειάζεται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των αναγκαίων τεστ.

Γώγος: Πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος στα ΜΜΜ

Καμπανάκι για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ σημειώνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid. Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιποιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ