«Κανείς δε μένει πίσω» – Τα συμπεράσματα του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

0

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων OTA, και επιστημονικών φορέων το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων διάρκειας τριών ημερών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν οι 6 Πυλώνες της Πολιτικής των Υγιών Πόλεων που είναι: Άνθρωποι, Τόπος, Ευημερία, Ειρήνη, Συμμετοχή και Πλανήτης. Παράλληλα στο επίκεντρο του συνεδρίου τέθηκαν ζητήματα, όπως η προτεραιότητα στους ανθρώπους και η διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε κοινά αγαθά και υπηρεσίες, η λήψη προοδευτικών μέτρων κοινωνικής προόδου και επενδύσεις στην κυκλική οικονομία.

Κατά την ενότητα των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. παρουσιάστηκε η Πολιτική του Π.Ο.Υ., του Δικτύου και των ΟΤΑ μελών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πολύ σημαντική ήταν η ενημέρωση για τα Προγράμματα του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που επικεντρώνονται στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. Αναπτύχθηκε εκτενώς ο ρόλος του ΕΔΔΥΠΠΥ στην Ελλάδα, η θεσμική του λειτουργία, το Προφίλ Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας).

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Σε ελληνικό επίπεδο, έχουμε αλλαγή και εκσυγχρονισμό του Καταστατικού, εναρμόνισή του με τις νέες πολιτικές, διεύρυνση προς τις Περιφέρειες της Χώρας και νέες Τοπικές Αρχές που μόλις ανέλαβαν μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει ήδη μια επιτυχημένη πορεία εντός και εκτός Χώρας. Μια πορεία που του επιτρέπει να προχωρήσει και στην υιοθέτηση των νέων πολιτικών και Συμφωνιών.

Με 227 ΟΤΑ μέλη, είναι πλέον ένα ισχυρό Δίκτυο που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Χώρας και με όλο και περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες να διαδραματίζουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο με καινοτόμα προγράμματα για τους πολίτες τους. Είναι έτοιμο να περάσει στην υλοποίηση των νέων πολιτικών και να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο απέδωσε αυτήν τη νέα διάσταση και δυναμική για την προσεχή πενταετία. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των ΟΤΑ παρουσίασαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ. και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων μίλησαν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, των νεότερων δεδομένων καθώς και την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας με ηλεκτρονικές εφαρμογές. Καθώς το Δίκτυο αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, παρουσιάστηκαν προγράμματα που θα είναι στη διάθεση των μελών του στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών του Συνεδρίου πραγματοποιούνταν ταυτόχρονες ενημερώσεις, εγγραφές και εκπαιδεύσεις σε ποικίλα θέματα, όπως: Ενημέρωση και Εγγραφή Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων – από τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδα, Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών ΚΑΡΠΑ από την ΕΔΟΚ, Επίδειξη του Συστήματος Φροντίδας Υγείας LLM Care, Ενημέρωση για το Πρόγραμμα ΚΕΠ Υγείας.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου βραβεύτηκαν οι Δήμαρχοι περισσότερων από 80 Δήμους που πληρούν τα κριτήρια του Π.Ο.Υ ή έχουν δημιουργήσει ΚΕΠ Υγείας και έχουν επιδείξει σημαντικό έργο προς όφελος των δημοτών τους.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου και οι εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Το νέο Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ συγκροτήθηκε σε σώμα με επανεκλογή ως Προέδρου του, τον κ. Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής.

Συμπεράσματα:

 Η διάρθρωση των Ενοτήτων του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου, στηρίχθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, πάνω στους έξι βασικούς πυλώνες πολιτικής δράσης των Υγιών Πόλεων Ευρώπης, όπως αποφασίσθηκαν και ψηφίστηκαν από την Σύνοδο Δημάρχων και στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε., με επίκεντρο την Υγεία. Σε κάθε ενότητα υπήρξε θεωρητική προσέγγιση και Καλές Πρακτικές των Δήμων μελών.

Η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία στην εφαρμογή προγραμμάτων Δημόσιας και Αστικής Υγείας, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία των Τοπικών Αρχών, η αποτελεσματικότητα στην επαφή με τους πολίτες και τελικά μια επιτυχημένη μέθοδος για την προαγωγή της Υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα να τεθεί το κίνημα των Υγιών Πόλεων στην καρδιά των πολιτικών του Π.Ο.Υ. δίνοντας αυξημένο ρόλο στις τοπικές αρχές.

Νέες Πολιτικές Ατζέντες και Συμφωνίες, που σηματοδοτούν την 7η πενταετία στην οποία εισήλθαμε , καθώς και νέες Στρατηγικές θα καθορίσουν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν με συνέργειες, και συμμαχίες, ενώ νέες βασικές αρχές όπως η υγιής Διακυβέρνηση και Ηγεσία, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.