Η Monica Jahan Bose για πρώτη φορά στην Αθήνα με την έκθεση «Footprint / Αποτύπωμα»

0

Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, Μέγας Δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει την έκθεση «Footprint / Αποτύπωμα» της Monica Jahan Bose.

Η καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια Monica Bose είναι βρετανίδα πακιστανικής καταγωγής με έδρα την Ουάσιγκτον και είναι η πρώτη φορά που η δουλειά της παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Σεράφειο κέντρο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 19:00 και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Ιουλίου. Η καλλιτέχνιδα θα είναι παρούσα και θα διοργανώσει επίσης εργαστήρια, δράσεις και performances ως μέρος της έκθεσης.

Σχετικά με την έκθεση

Το «Footprint» είναι μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με μικτές τεχνικές, ύφασμα, χαρακτική, κείμενα και βίντεο, που πραγματεύεται την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, καθώς και το τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για τη θερμοκρασία του πλανήτη, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα. Η Bose χρησιμοποιεί σάρι από το Μπαγκλαντές για να δημιουργήσει έναν «εσωτερικό χώρο», μία «κατοικία» μέσα στην γκαλερί, παραπέμποντας στα σπίτια που καταστρέφονται από ακραία κλιματικά φαινόμενα και στο καταφύγιο που θα πρέπει να παρέχεται σε όσους εκτοπίζονται από την κλιματική αλλαγή. Τα υφάσματα σάρι αποτυπώνουν τις υποσχέσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Τα έργα της σε χαρτί χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες για να αναδείξουν τη διαταραχή της φύσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Για πολλά χρόνια η Bose συνεργάστηκε με γυναίκες από το χωριό καταγωγής της, Katakhali, το νησί Barobaishdia, το Μπαγκλαντές, καθώς και με γυναίκες στην Ουάσιγκτον, το Μαϊάμι, τη Χονολουλού και το Παρίσι. Τα έργα της διερευνούν θέματα ενδυνάμωσης, περιβάλλοντος, μυθολογίας και κοινότητας.

Σχετικά με αυτή την έκθεση η Monica Bose αναφέρει: «Από την πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα ως έφηβη, με τράβηξαν οι δημιουργικοί και ζεστοί κάτοικοι της Ελλάδας και αυτή η αξιοθαύμαστη χώρα που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και αποτελείται από τόσα νησιά παρόμοια με το νησί που γεννήθηκε η μητέρα μου στον Κόλπο της Βεγγάλης. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει όπως και η θερμοκρασία στη γη, οι κάτοικοι των νησιών και των παράκτιων περιοχών θα πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς, ώστε να σώσουν την πατρίδα τους και την κληρονομιά τους. Με το «Footprint», ελπίζω να χρησιμοποιήσω την τέχνη ώστε να δημιουργηθεί αλληλεγγύη και να δραστηριοποιηθούμε σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Η έκθεση συγχρηματοδοτείται από το Sister Cities grant της DC Commission on the Arts and Humanities, που υποστηρίζεται από το US National Endowment for the Arts.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ένα εργαστήριο και μια performance, στις 12 και στις 18 Ιουλίου αντίστοιχα και ώρα 17:30, με τη συνεργασία του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών που υλοποιείται από την ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων. Γυναίκες από το πρόγραμμα θα αποτυπώσουν γράμματα και λέξεις πάνω στο Σάρι με εργαλεία και υλικά που θα προμηθεύσει η καλλιτέχνιδα. Το εν λόγω σάρι, μαζί με ένα άλλο που θα δημιουργηθεί νωρίτερα μέσα από την συνεργασία πολιτών και της καλλιτέχνιδας, θα χρησιμοποιηθούν σε performance με συμμετέχουσες γυναίκες του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί κατά τη λήξη της έκθεσης στις 18 Ιουλίου.

Την έκθεση επιμελείται η κ. Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια τέχνης, καθηγήτρια και καλλιτέχνης με έδρα επίσης την Ουάσινγκτον. Όπως σημειώνει η κ. Δεληγιάννη:

«Είναι μεγάλη χαρά να συνεργαζόμαστε με τη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πόλεις, Αθήνα και Ουάσιγκτον. Η καλλιτεχνική εγκατάσταση της Monica Bose, βαθιά θεατρική, είναι ένα εικονικό μείγμα Ανατολής και Δύσης, με σκηνικά τα πολύχρωμα Σάρι. Καθώς δημιουργεί ένα καινούργιο χώρο-σπίτι μέσα στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, εμπλέκει την πλούσια ιστορία, μυθολογία και τελετουργία των προγόνων της. Διηγείται πραγματικές ιστορίες όπου οι γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι και κόρες είναι παρούσες μέσα από το «ιερό» πανί, το συμβολικό Σάρι. Σ’ ένα αμάλγαμα χρωμάτων, με το κόκκινο της γονιμότητας και της δύναμης των γυναικών, το μπλε του νερού και το πράσινο της γης, θέτει ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Oι γραμμές, τα σχήματα, η μορφή, το φως και τα χρώματα δημιουργούν μια δυναμική σύνθεση χωρίς εστιακό σημείο, που δραματοποιείται από την προβολή φωτογραφιών πάνω στα Σάρι. Τα χαρακτικά και οι ξυλογραφίες της, με την συνθετική λιτότητα και χρωματική διαύγειά τους, ισορροπούν αρμονικά με την κύρια εγκατάσταση. Ενίοτε χρησιμοποιώντας τη σημειολογία και γραφή σε διαφορετικές γλώσσες και μέσα από την απέραντη δύναμη των λέξεων και απλών συμβόλων, το έργο της παίρνει μορφή ενός καλλιτεχνικού manifesto. Το έργο της δεν αναφέρεται τόσο στην άμεση πολιτική επίλυση, όσο στην επείγουσα αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, κρατώντας έντονα παρούσα και την πολιτική ευθύνη».

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.