Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πεντέλης για το 2020 – Τι προβλέπει

0

Στους στόχους του νέου Τεχνικού Προγράμματος του 2020, αναφέρθηκε η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, λέγοντας ότι η στρατηγική της νέας δημοτικής αρχής για το μέλλον της πόλης κινείται σε πέντε άξονες.

Οι αξόνες αυτοί είναι:

  • Τακτοποίηση όλων των εκκρεμών πολεοδομικών θεμάτων, όπως ενιαίο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο -το οποίο λύνει και το θέμα της Πεντέλης- επέκταση σχεδίου, θεσμοθέτηση νέων ελεύθερων χώρων.
  • Φιλόδοξοι στόχοι στην απόκτηση γης, τόσο με την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, όσο και με αγορά γης.
  • Αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στην πόλη, με ενοποίηση χώρων, δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων. Σημαντικός ο ρόλος του Σ.Β.Α.Κ.
  • Δημιουργία νέων απαραίτητων κτηριακών υποδομών. Προτεραιότητα σε σχολεία, χώρους αθλητισμού, κοινωνικές υποδομές.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και εξοικονόμηση ενέργειας γενικά.

Αναφερόμενη στο νέο τεχνικό πρόγραμμα και στα έργα που αυτό που περιλαμβάνει,
η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά ανέφερε τα εξής: «Θα συνεχίσουμε με γρήγορους ρυθμούς τα έργα που παραλάβαμε σε εξέλιξη. Κινούμαστε γρήγορα να απορροφήσουμε στο σύνολό τους τα ποσά από το «Φιλόδημο» και το πράσινου ταμείου που αφορούν την αναβάθμιση παιδικών χαρών και την συντήρηση αύλειων χώρων σχολείων. Τα έργα χρηματοδοτούνται συνολικά με 615.000 Ευρώ από τρίτους, αλλά και ο Δήμος μας πρέπει να τα χρηματοδοτήσει με άλλα 343.000. Τα χρήματα αυτά τα έχουμε εξασφαλίσει από ίδιους πόρους, όπως θα φανεί και στον προϋπολογισμό σε λίγες μέρες. Επίσης θα κινηθούμε πολύ γρήγορα για την δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του παλαιού Λατομείου του Ράϊκου. Προβλέπουμε δύο νέα έργα χρηματοδοτούμενα από πόρους του Δήμου, για τη συντήρηση πεζοδρομίων, οδικού δικτύου και σχολείων. Για το 2020, προγραμματίσουμε 250.000 ευρώ για τα έργα αυτά. Έχουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα απόκτησης γης, κάνοντας χρήση του τέλους του 0,50. Θα ανακοινώσουμε σε καταλληλότερο χρόνο τις προτεραιότητές μας.»

Το 2020 θα είναι για το Δήμο Πεντέλης έτος μελετών
Απόλυτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να δοθεί έμφαση στη γρήγορη εκπόνηση πολλών απαραίτητων μελετών. Για μελέτες προβλέπεται ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ.
Οι μελέτες δίνουν έμφαση στη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του ΣΒΑΚ, στην ενεργειακή αναβάθμιση.

Όπως ανέφερε η κ. Κεχαγιά,  «τις μελέτες που στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε σε μεγάλο βαθμό το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα στοχεύσουμε χρηματοδότηση:

  • Από το Πράσινο Ταμείο, για αστικές αναπλάσεις και αναπλάσεις ΚΧ, αλλά και για αγορά γης, καταθέτοντας τεχνικά δελτία
  • Από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων
  • Από την Περιφέρεια Αττικής, για αναπλάσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις
  • Από το ΠΔΕ για κτιριακές εγκαταστάσεις

Κλείνοντας την παρέμβασή της η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, έβαλε και περαιτέρω στόχους που δεν περιορίζονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ
πιο φιλόδοξοι. Συγκεκριμένα τόνισε:
«Έχουμε ήδη προβεί σε συνάντηση με την ΚΤΥΠ. Ο Δήμος σε πρώτη φάση στοχεύει να αποκτήσει νέες αίθουσες και νέο κλειστό γυμναστήριο στο 1ο ΔΣ Μελισσίων, να αναβαθμίσει το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο στην Πεντέλη και να αποκτήσει 2ο ΔΣ στη Νέα Πεντέλη.
Έχει γίνει συνάντηση με την ΕΤΑΔ για την επίσημη παραχώρηση του Μεγάρου Δούκισσας της Πλακεντίας. Θέλουμε καθαρή παραχώρηση και όχι να παραμένει η υπόθεση στον «αέρα». Τέλος έχουμε συναντηθεί και με την ΕΥΔΑΠ, για το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης της αποχέτευσης της Καλλιθέας Πεντέλης.».

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.