Το Χαλάνδρι τιμά τις γυναίκες  – Διήμερο εκδηλώσεων

0

Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο σε πρωτοπόρες γυναίκες πραγματοποιεί η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το αφιέρωμα Γυναίκες της Προσφοράς στην Παιδεία του Χαλανδρίου και η θεατρική παράσταση Εφημερίς των Κυριών, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φεμινίστριας Καλλιρόης Παρρέν, θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης και Δαναΐδων) το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου αντίστοιχα, στις 7 το απόγευμα. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 Γυναίκες της Προσφοράς στην Παιδεία του Χαλανδρίου (Παρουσίαση – Συζήτηση)

Πέντε γυναίκες που ζουν σήμερα στο Χαλάνδρι μιλούν για πέντε γυναίκες που έζησαν και έδρασαν στο Χαλάνδρι τον 20ο αιώνα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της Παιδείας και του Πολιτισμού της πόλης. Οι σύγχρονες Χαλανδραίες παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές της ζωής γυναικών που με το παιδαγωγικό έργο,  την κοινωνική προσφορά και τις δωρεές τους «σφράγισαν» την τοπική ιστορία της εκπαίδευσης και όχι μόνο.

 

Τιμώμενες είναι οι:

Καλλιόπη Μουστάκα – Αετοπούλου, η παιδαγωγός – ερευνήτρια που κληροδότησε  το σπίτι της στον Δήμο Χαλανδρίου για «να στεγάσει εκδηλώσεις παιδείας και πολιτισμού για τους νέους», το σημερινό Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Σεβαστή Καλλισπέρη, παιδαγωγός που εισήγαγε πολλές καινοτομίες στην ελληνική παιδεία από τη θέση της επόπτριας δημοτικών σχολείων και δώρισε την περιουσία της για τη δημιουργία σχολείων.
Ελισάβετ Μιχαηλίδου – Στεργιοπούλου, δωρήτρια της οικογενειακής της περιουσίας για τη δημιουργία σχολείων.
Αικατερίνη Καλογήρου – Μάνας,  διακεκριμένη καλλονή της εποχής με έντονη κοινωνική δράση και προσφορά, δωρήτρια του κτηρίου που στέγασε τον πρώτο παιδικό σταθμό της πόλης.
Τζίνα Μπαχάουερ, η διεθνούς φήμης πιανίστρια που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής της στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή. Στήριξε οικονομικά τη μουσική εκπαίδευση νέων της εποχής ενώ η οικία Μπαχάουερ παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Ωδείο Αθηνών στον Δήμο Χαλανδρίου, ύστερα από ενέργειές του.

 

Ομιλήτριες της εκδήλωσης είναι οι:

Ιωάννα Αθανασάτου, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Χαλανδρίου.
Κική Γκότση, νομικός, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου.
Γιώτα Μαλτεζοπούλου, μέλος της οργάνωσης Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση.
Σταυρούλα Χριστουλάκη, τέως μέλος του Συλλόγου Τούφας – Μεταμόρφωσης – Φραγκοκλησιάς.
Ρία Θεοδώρου, 
μουσικοπαιδαγωγός, διευθύντρια της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Χαλανδρίου

Συντονίστρια της συζήτησης είναι η κοινωνική επιστήμων, δημοσιογράφος και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Οικογένειας και Ισότητας Ευγενία Κατούφα.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.