Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το Χαλάνδρι μεταξύ 11 ευρωπαϊκών πόλεων που θα λάβουν συνολικά 45 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Χαλάνδρι συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 ευρωπαϊκών πόλεων που επιλέγηκαν από τη διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) για την υλοποίηση έργων ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα του αέρα, την κυκλική οικονομία και τις δημογραφικές αλλαγές.

Η πρόκριση της αίτησης χρηματοδότησης του Χαλανδρίου μεταξύ 222 αιτήσεων από 23 κράτη – μέλη συνιστά μεγάλη επιτυχία για το Δήμο Χαλανδρίου που θα λάβει ποσό μεγαλύτερο των 3 εκατ. ευρώ για ένα φιλόδοξο και οραματικό έργο που αφορά στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας σημαντικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και την αρμονική ένταξή του στη σύγχρονη ζωή των Χαλανδραίων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα σε σχέση με το Αδριάνειο Υδραγωγείο που αποτελεί μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που στο παρελθόν συγκέντρωνε τα νερά της Πάρνηθας και της Πεντέλης για να υδροδοτήσει τη ρωμαϊκή συνοικία που ήταν στην Αθήνα, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, καταλήγοντας στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Οι εργασίες για την κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησαν το 134 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και ολοκληρώθηκαν το 140 μ.Χ. από τον διάδοχό του, Πίο Αντωνίνο.

Πέρα από την πρόταση του Χαλανδρίου, στη χρηματοδότηση του προγράμματος UIA εντάχθηκαν 10 ακόμα έργα από τις Βρυξέλλες, τη Γάνδη και το Leiedal (Βέλγιο), τη Σόφια (Βουλγαρία), τη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), τη Φερράρα και τη Βερόνα (Ιταλία), το Tilburg (Κάτω Χώρες), το Κόζιτσε (Σλοβακία) και την Αλμερία (Ισπανία). Για την υλοποίησή τους θα εκταμιευτούν περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γαλλικό περιφερειακό συμβούλιο Hauts-de-France, ως διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA).

Υποδεχόμενος τα καλά νέα της ένταξης του Χαλανδρίου στο πρόγραμμα UIA, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά υποδεχτήκαμε τη σημερινή ανακοίνωση για την πρόκριση της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου μαζί με επτά (7) εταίρους -μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, το Πάντειον Πανεπιστήμιο και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής- για μια παρέμβαση τεράστιας σημασίας για την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο του Χαλανδρίου, μιας και το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί ένα υπερτοπικό σημείο αναφοράς. Μας χαροποιεί ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η πρόταση που καταθέσαμε επιλέγει μεταξύ 222 προτάσεων από 23 κράτη – μέλη. Για μια ακόμη φορά, το Χαλάνδρι, μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα, επιλέγεται για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τόσο μεγάλης εμβέλειας. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν ο καθένας από τη θέση του στην αποτελεσματική τεκμηρίωση της πρότασής μας. Προσδοκώ ότι το αποτέλεσμα της φιλόδοξης και οραματικής πρότασης θα είναι τέτοιο που θα δικαιώσει την επιλογή μας να αναδείξουμε το Αδριάνειο Υδραγωγείο».

Την εξαιρετική σημασία του προγράμματος UIA εξήρε η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα, αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας: «Σήμερα η ΕΕ βοηθά 11 επιπλέον πόλεις να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε λύσεις που αλλάζουν την ζωή των πολιτών. Οι πόλεις αυτές θα μας δείξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους πολίτες, όπως η ποιότητα του περιβάλλοντός τους, και θα αποτελέσουν παραδείγματα που μπορούν να αναπαραχθούν σε όλη την ΕΕ».

Photo: reporter.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ