Καύσιμο για τη βιομηχανία τσιμέντου τα βιοαπόβλητα του Δήμου Χαλανδρίου

0

Ο Δήμος Χαλανδρίου αναζητά πιθανούς τρόπους εναλλακτικής διαχείρισης βιοαποβλήτων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4think, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πειραματική χρησιμοποίηση ξηραμένων υπολειμμάτων τροφών του Δήμου (FORBI) ως εναλλακτικού καυσίμου στην τσιμεντοβιομηχανία.

Η δοκιμή έγινε σε συνεργασία με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, όπου ο Δήμος Χαλανδρίου μετέφερε σχεδόν 8 τόνους FORBI (Food Residue Biomass), τεμαχισμένα και αποξηραμένα δηλαδή υπολείμματα κουζίνας, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο Δήμο τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρότι το καύσιμο άρκεσε μόνο για το 1/8 της ημερήσιας παραγωγής της τσιμεντοβιομηχανίας –απαιτούνται συνολικά 80 με 100 τόνοι καυσίμου ημερησίως-, τα συμπεράσματα που προέκυψαν για την καταλληλότητα και την εύκολη διαχείριση του εναλλακτικού καυσίμου, είναι εντυπωσιακά, όπως σημειώνει ο καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου και υπεύθυνος προγράμματος Waste4Think.

Στα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού καυσίμου που προέκυψε από την αποξήρανση των βιοαποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι δεν είχε υποστεί καμία αλλοίωση, παρότι είχε μείνει στις αποθήκες του Δήμου για τρία χρόνια. Παράλληλα δεν εμφανίζει οσμές, ούτε κατά την καύση, και κυρίως δεν παράγει ρύπους.

«Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χλώριο (0,5%) και παράλληλα υψηλή θερμική αξία η οποία φτάνει στα 18MJ /kg», δηλώνει ο κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου συνάγεται ότι «το εναλλακτικό καύσιμο που έφτιαξε ο Δήμος Χαλανδρίου μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, όπως το pet coke και το πετρέλαιο, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία». «Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντική ποσότητα ενέργειας αποτρέποντας τη χρήση ορυκτών πόρων ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και τα υπολείμματα τροφών που είναι το 40% των αστικών στερεών απορριμμάτων. Παράλληλα μειώνεται δραστικά το κλάσμα των απορριμμάτων που οδηγείται σε υγειονομική ταφή», συμπληρώνει ο κ. Λυμπεράτος.

Το σενάριο λοιπόν αξιοποίησης του καυσίμου από τα υπολείμματα της κουζίνας (FORBI) κρίνεται απολύτως ρεαλιστικό, δεδομένου ότι, όπως εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος, εάν η Αττική αξιοποιούσε με τεμαχισμό και ξήρανση τα βιοαπόβλητα που αποθέτει, θα παρήγαγε ετησίως περίπου 200.000 τόνους καυσίμου και θα μπορούσε να καλύψει πλήρως την παραγωγή, για παράδειγμα μιας τσιμεντοβιομηχανίας, όπως ο ΤΙΤΑΝ, και άλλων βέβαια ρυπογόνων βιομηχανιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα σημαντικό έσοδο για το Δήμο και μια σημαντική εξοικονόμηση συναλλάγματος, δεδομένου ότι αρκετές βαριές βιομηχανίες, εισάγουν εναλλακτικά καύσιμα από άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι εκτός από την παραγωγή καυσίμου για τη βαριά βιομηχανία, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ πειραματίστηκε με την παραγωγής αέριου βιοκαυσίμου (bioCNG) (παραγωγή και αναβάθμιση βιοαερίου), με την παραγωγή πέλετ αλλά και εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ, από την συγκομποστοποίηση της υγρής απορροής με κλαδέματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.