Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Δήμος Χαλανδρίου: Σημαντικός παράγοντας στην ανακύκλωση ελαστικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικός καταλύτης ήταν ο Δήμος Χαλανδρίου στην ανακύκλωση ελαστικών σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2020 η ecoelastika, το μοναδικό εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) μεταχειρισμένων ελαστικών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, από το Δήμο Χαλανδρίου συλλέχθηκαν 49.675 ελαστικά οχημάτων από τα 26 βουλκανιζατέρ/συνεργεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ecoelastika και από το συνεργείο του Δήμου. Η ποσότητα που συνέλεξε το συνεργείο του Δήμου Χαλανδρίου αντιστοιχεί σε 3,4 τόνους ελαστικών.

Από την ποσότητα αυτή το 32,5% οδηγήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση και το 67,5% για ανακύκλωση.

Παραγωγή τρίμματος

Το τρίμμα ανακυκλωμένου ελαστικού που παράγεται από την παραπάνω ποσότητα που συλλέχθηκε από το Δήμο Χαλανδρίου αντιστοιχεί σε:

  • 427 τ.μ. ελαστικά δάπεδα σε προαύλια σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών κατά την πτώση.
  • 79 km τροποποιημένης ασφάλτου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος, μείωση του θορύβου λόγω κυκλοφορίας των οχημάτων, μείωση του φαινομένου του πιτσιλίσματος κ.α., συμβάλλοντας στην πιο οικολογική και ασφαλέστερη οδήγηση.
  • 22 τεχνητούς χλοοτάπητες ποδοσφαίρου.

Επιπλέον μπορούν να προκύψουν πολλές άλλες εφαρμογές όπως: θερμοπλαστικά ελαστομερή, θερμομονωτικά, ηχομονωτικά, αντικραδασμικά, πάγκοι και στοιχεία για αστικό εξοπλισμό, λωρίδες ποδηλάτων, πινακίδες κυκλοφορίας και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως παπούτσια, τσάντες κ.α.

Όπως σημειώνει η εταιρεία: «o ρόλος των δήμων είναι θεμελιώδης στην πορεία για μια αειφόρο πόλη, για την επίτευξη περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας με γνώμονα την ανακύκλωση των ελαστικών».

Με αφορμή την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σχολίασε: «Δυστυχώς παρά τη σημαντική, όπως προκύπτει, συμβολή τόσο του Δήμου όσο και των ιδιωτικών βουλκανιζατέρ στη μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης ελαστικών, τα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο Χαλανδρίου ήταν και παραμένουν μηδενικά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την Ecoelastica, η οποία ευνοείται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».

Σημειώνεται ότι οι δήμοι συμμετέχουν υποχρεωτικά στη διαδικασία ανακύκλωσης ελαστικών αφενός με την παράδοση στην Ecoelastika όλων των μεταχειρισμένων ελαστικών που προέρχονται από ανεξέλεγκτη απόρριψη και από τα οχήματα του Δήμου και αφετέρου με τη διαρκή ενημέρωση των εταιρειών που έχουν στόλο οχημάτων καθώς και των βουλκανιζατέρ συνεργείων που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του κάθε δήμου για την έγκαιρη εγγραφή στους στο σύστημα διαχείρισης Ecoelastika, με στόχο να διασφαλίζεται η καθαριότητα στην πόλη, η δημόσια υγεία, η προαγωγή της κουλτούρας ανακύκλωσης και η ποιότητα ζωής των δημοτών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ