Δήμος Χαλανδρίου: Εργαστήριο για παιδιά προς τιμήν του Αντώνη Σαμαράκη

0
Έτος Αντώνη Σαμαράκη

Στο πλαίσιο του «Έτους Αντώνη Σαμαράκη» το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου θα υλοποιήσει το δημιουργικό εργαστήριο «Το Δέντρο του Αντώνη», προς τιμήν Αντώνη Σαμαράκη του πλέον καταξιωμένου διεθνώς Έλληνα συγγραφέα.

Το εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών, θα πραγματοποιηθεί καταρχήν διαδικτυακά, θα συνεχιστεί με δια ζώσης συναντήσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και θα ολοκληρωθεί με μια θεατρική παράσταση, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

 • Μαθήματα δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού
 • Δημιουργία κειμένων
 • Δημιουργία συλλογής διηγημάτων
 • Δημιουργία θεατρικού έργου
 • Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών

Στον πυρήνα της ιδέας είναι το περίφημο Δέντρο του Σαμαράκη που βρίσκεται στο Χαλάνδρι.
Πηγή έμπνευσης τα βιβλία αλλά και η ίδια η ζωή του, το παράδειγμα που έδωσε καθώς αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και βρέθηκε πάντοτε κοντά στα παιδιά.

Στις συναντήσεις θα αξιοποιηθούν η κινηματογραφική μεταφορά του «Λάθους» αλλά και εκπομπές με τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ενώ θα κληθούν -μέσω διαδικτύου- να μιλήσουν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν .

Πρόγραμμα

Το εργαστήριο υλοποιείται από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο. Θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και θα διαρκεί 2 διδακτικές ώρες

Με την ολοκλήρωσή του εργαστηρίου σχεδιάζεται:
Α. Η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/ εικονογραφήσουν τα παιδιά
Β. Το θεατρικό έργο που θα έχει δημιουργηθεί να παρουσιαστεί στο θέατρο της Ρεματιάς

Περιεχόμενο
Θα διαβαστούν επιλεγμένα βιβλία και αποσπάσματα από το έργο του Σαμαράκη, θα κληθούν άνθρωποι που τον γνώρισαν ή ασχολήθηκαν με το έργο του.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μαθήματα δημιουργικής γραφής και σχετικών ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά του θεάτρου και της σκηνογραφίας. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ατομικές ιστορίες από τους συμμετέχοντες.

Στόχος μετά την πρώτη φάση των εργαστηρίων είναι να δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με ιστορίες των παιδιών που θα εικονογραφηθούν από τα ίδια και στη συνέχεια ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον Αντώνη Σαμαράκη το οποίο θα παιχτεί από τα παιδιά που θα δημιουργήσουν και τα σκηνικά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Έναρξη/ Ολοκλήρωση

Tο εργαστήριο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Οι ημερομηνίες και οι ώρες θα ανακοινωθούν κατόπιν συνεννόησης με όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, πρόβες θα γίνουν τον Ιούνιο και το έργο θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ρεματιάς.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 22 συναντήσεις. Τα παιδιά θα χωριστούν σε δυο ομάδες (Α + Β) και η κάθε ομάδα θα συναντιέται μία φορά ανά δύο εβδομάδες. Στόχος να τηρηθούν τα σχετικά πρωτόκολλα της πανδημίας που αφορούν στον αριθμό συμμετεχόντων.

Δηλώσεις συμμετοχής

Στις δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να αναφέρονται:

 • Το όνομα και το επίθετο του παιδιού
 • Η ηλικία του, η τάξη και το σχολείο στο οποίο πηγαίνει
 • Τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επικοινωνίας
 • Διεύθυνση κατοικίας
 • Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα η συναίνεσή του
  για συμμετοχή στο εργαστήριο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στο: [email protected]
Για τυχόν απορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6938 713290. Επειδή ο αριθμός θα είναι περιορισμένος θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.