Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

«Κατά Ιωάννη»: Μεγάλο ενδιαφέρον στην παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη στο Ζεφύρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια πρωτότυπη μουσικοχορευτική εκδήλωση, παρουσίασε στο Ζεφύρι, στη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Φυλής, την Τετάρτη 11 Μαΐου, το νέο του βιβλίο «Κατά Ιωάννη», ο διακεκριμένος συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, εκπροσώπων της Διοίκησης του Δήμου και πλήθους κόσμου.

Για το εξαίρετο έργο του, συνεχάρη ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς τον συγγραφέα, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και μέσα από το βιβλίο «Σασμός» που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη «μικρή οθόνη» μέσω της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς, σκηνές της οποίας έχουν γυριστεί και στη Δημοτική Ενότητα Φυλής (τοποθεσία «Πηγή»). Ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι ομιλίες τού ξύπνησαν μνήμες από τη φοιτητική ζωή του στην Κρήτη, που θυμάται πάντα με νοσταλγία.

Ο Χρήστος Παππούς συνεχάρη, επίσης, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Φυλής «Η Πάρνηθα» Γιώργο Μαυροειδή και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σχίζα, για την υπέροχη Θεατρική Σκηνή του Δήμου που δημιούργησαν στο Ζεφύρι, καθώς και τον Γιάννη Τσιουμπρή από το βιβλιοπωλείο Μονόγραμμα για τις όμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνει.

 

 

Ο Γιάννης Τσιουμπρής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τους ομιλητές και το κοινό για την παρουσία τους, καθώς και τον Δήμο Φυλής για την παραχώρηση της Θεατρικής Σκηνής, συγχαίροντας τον Δήμαρχο και το Δήμο για τη δημιουργία της, που επιτρέπει πλέον τη διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων.
«Θησαυρό» χαρακτήρισε στην ομιλία της το βιβλίο «Κατά Ιωάννη», η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα άρτιο έργο, με πληθώρα ιστορικών και λαογραφικών αναφορών και βαθιά κοινωνικά μηνύματα, που πλημμυρίζει με συναισθήματα τον αναγνώστη. Εξέφρασε παράλληλα τον θαυμασμό της για τον συγγραφέα και τον άνθρωπο Σπύρο Πετρουλάκη.
Μία εξαιρετική ανάλυση του λόγου που χρησιμοποιείται και των μηνυμάτων που προβάλει το βιβλίο, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Θανάσης Παπαθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι «γενικά στο βιβλίο βαραίνει πολύ η τραγική φυσιογνωμία και ο παραλογισμός του άδικου» αλλά «στο τέλος ξεμυτίζει το φως της Ανάστασης, η ελπίδα», ενώ υπογράμμισε ότι αναγνωρίζεται επιρροή του συγγραφέα από έργα του Καζαντζάκη.

Στις πηγές έμπνευσής του αναφέρθηκε ο Σπύρος Πετρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι εμπνεύστηκε την ιστορία όταν επισκέφθηκε το σπίτι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο κι έμαθε την ιστορία του και τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφερόταν η μητέρα του, ενώ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από ένα περιστατικό με έναν άνθρωπο καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους διοργανωτές για την εκδήλωση και συνεχάρη τον Δήμαρχο για την εξαιρετική Θεατρική Σκηνή.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Στέλλα Γκίκα, γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό από τον ρόλο της παπαδιάς στη σειρά «Σασμός».

Το βιβλίο πραγματεύεται την τραγική ιστορία του Ιωάννη, ενός «ατελή» ανθρώπου, που πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα και μέσα από τη ζωγραφική του τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα.

Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η ορχήστρα Εν Μπάρκο, ενώ οι Αχιλλέας Βογιατζάκης και Ρούλα Αραβανή ερμήνευσαν με την εξαιρετική φωνή τους λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια όπως «Οι πόνοι της Παναγιάς», «Χίλια Μύρια Κύμματα», «Δημητρούλα μου». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε επίσης από κρητικούς χορούς που χόρεψε το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου «Η Μεγαλόνησος».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ