Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δήμος Σαρωνικού: «Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς» για την προσφορά στην πρόληψη σε θέματα υγείας μέσω του ΚΕΠ Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς» απένειμε στον δήμο Σαρωνικού για την προσφορά του στην πρόληψη σε θέματα υγείας μέσα από την θεσμοθέτηση ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων.

Ο δήμαρχος, Πέτρος Φιλίππου, παρέλαβε το βραβείο από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, κατά τη διάρκεια του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, στα Λαγκάδια, στο οποίο παρέστη μαζί με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών θεμάτων, Χρήστο Γκίνη.

«Ευχαριστούμε το Δίκτυο για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι το ΚΕΠ υγείας του δήμου Σαρωνικού δημιουργήθηκε με απόφαση του ΔΣ στις 15 Ιουλίου 2020, με πολιτικό εκπρόσωπο και υπεύθυνο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Πατσιαούρα Ηλία  και συντονίστρια του προγράμματος την υπάλληλο Δεμενεοπούλου Σοφία ΤΕ νοσηλεύτρια MSc, η οποία εκπαιδεύτηκε στη χρήση του λογισμικού. Τους ευχαριστούμε για ό,τι έχουν προσφέρει», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Το Πρόγραμμα

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου
β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
γ) Καρκίνος του μαστού
δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος
ε) Ανεύρυσμα αορτής
στ) Καρκίνος του προστάτη
ζ) Μελάνωμα
η) Κατάθλιψη
θ) Άνοια
ι) ΧΑΠ
κ)Οστεοπόρωση.

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέουν τις υπηρεσίες υγείας του δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας.

Για ποια νοσήματα γίνεται έλεγχος

  • Πρόληψη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
  • Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Πρόληψη καρκίνου του μαστού
  • Πρόληψη καρκίνου του προστάτη
  • Πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Πρόληψη μελανώματος
  • Πρόληψη Κατάθλιψης
  • Πρόληψη Άνοιας
  • Πρόληψη Πρόληψη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Στο ΚΕΠ Υγείας του δήμου Σαρωνικού είναι εγγεγραμμένοι 300 δημότες, ενώ έχει δημιουργηθεί σελίδα στο facebook. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και παρόλες τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις, καταφέραμε να κάνουμε αρκετές δράσεις κυρίως διαδικτυακά, όπως σεμινάριο πρώτων βοηθειών, ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, σεμινάρια για την κατάθλιψη, αγωγή υγείας για παιδιά και εφήβους (ατυχήματα, κάπνισμα κ.α.).

Επίσης σε συνεργασία του Ιδρύματος Ογκολογίας και του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του δήμου πραγματοποιήθηκαν μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ. Μέσω της σελίδας του δήμου καθώς και στα τοπικά δίκτυα προβλήθηκαν και προβάλλονται βίντεο ευαισθητοποίησης αναφορικά με τα ανωτέρω νοσήματα. Επίσης έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση προσωπικού για την έναρξη λειτουργίας σταθμού Άνοιας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ