Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για το Δήμο Περιστερίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιο στενή και ολοκληρωμένη γίνεται η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ με τον Δήμο Περιστερίου στην προώθηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με την υπογραφή μιας νέας προγραμματικής σύμβασης η οποία προβλέπει τον εξοπλισμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης με έξι μεγάλα αυτοσυμπιεζόμενα απορριμματοκιβώτια για την συλλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Περιστέρι.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση του έργου υπεγράφη παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του Δημάρχου Περιστερίου Α. Παχατουρίδη, από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ Β. Κόκκαλη και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Μ. Τσιώτα. Στην υπογραφή παραβρέθηκε επίσης ο Δ/ντης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ Κ. Μνηματίδης.

Σε ότι αφορά στην Μονάδα Επεξεργασίας των Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) που παράγονται εντός των ορίων του Δήμου, θα είναι δυναμικότητας 30.000 τόνων ετησίως, ενώ όλες οι δαπάνες για την αγορά του οικοπέδου, την προμήθεια των απορριμματοκιβωτίων, καθώς και την κατασκευή, τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΒΑ θα καλυφθούν από τον ΕΔΣΝΑ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι εικοσαετής και μπορεί να παραταθεί για δέκα (10) ακόμα έτη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του στα έργα που αφορούν στον ευαίσθητο τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, πως χωρίς την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξή του, ο Δήμος δεν θα μπορούσε μόνος του να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. «Με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ανοίγουμε τους δρόμους για ακόμη υψηλότερους στόχους στον τομέα ανακύκλωσης. Ακόμη ένα έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με το οποίο μαζί με το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου μας, αναδεικνύουμε τα οφέλη της ανακύκλωσης, αλλά και γενικότερα την σημασία της αειφόρου ανάπτυξης στην κοινωνία μας», επισήμανε ο κος Παχατουρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ το ποσοστό ανακύκλωσης αυξάνεται συνεχώς για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια φτάνοντας στο 14,3% έναντι 13,6% το 2021 και 11% από την ανάληψη καθηκόντων της διοίκησης. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη πρόοδο που γίνεται στα βιοαπόβλητα, για τα οποία έχουν διαμοιραστεί 200 ειδικά οχήματα και 40.000 κάδους για να επιτευχθεί η διακριτή διαλογή τους Το 2022 ανακυκλώθηκαν σχεδόν 90.000 τόνους βιοαποβλήτων, γεγονός που σημαίνει αύξηση 20% σε σχέση με το 2021 και αύξηση 200% σε σχέση με το 2019. Επίσης, ως το τέλος του 2023 προβλέπεται η ολοκλήρωση της εγκατάστασης 1.000 πράσινων γωνιών για να επεκταθεί η χωριστή συλλογή και στα Ανακυκλώσιμα Υλικά σε τέσσερα ρεύματα: χαρτί, γυαλί, πλαστικά και μέταλλα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ