Ελάτε στην παρέα μας

Περάματος

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Δήμο Περάματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων, ο Δήμος Περάματος, τίμησε σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, για πρώτη φορά,  προφανώς εντός των ορίων, επίσημα και θεσμικά.

Η σημερινή δημοτική αρχή του Περάματος, της εργατούπολης που στο παράκτιο μέτωπο της φιλοξενεί την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αναγκαίο πυλώνα της ελληνικής ναυτιλίας και χώρος εργασίας χιλιάδων εργαζομένων, με αυτή την πρωτοβουλία επισήμανε την αναγκαιότητα ανάδειξης τωναιτημάτων των ανθρώπων του μόχθου. Παράλληλα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως θα είναι συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις τόσο των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αλλά και όλων των απασχολούμενων στον Ναύσταθμο, στις επικίνδυνες δεξαμενές πετρελαίων και των μισθωτών που στελεχώνουν τον ανθρώπινο χάρτη του Περάματος.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Περάματος κ Γιάννης Λαγουδάκος, αναφέρθηκε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την 1η Μαΐου 1886 στο Σικάγο, στους σκληρούς αγώνες που ακολούθησαν μέχρι να εφαρμοστεί η οκτάωρη και πενθήμερη εργασία και επισήμανε πως «και στην πατρίδα μας, οι αγώνες του εργατικού κινήματος για την καθιέρωση ωρών και ημερών εργασίας αλλά και ασφαλών συνθηκών που να κάνει να ξεχωρίζει η εργασιακή απασχόληση από το δουλεμπόριο είναι γνωστοί, διαρκείς και ευανάγνωστοι».

Φτάνοντας στο σήμερα, τόνισε πως «οι οδηγίες της παγκόσμιας Τάξης πραγμάτων και οι υπαγορεύσεις της μεγάλης οικογένειας που ανήκουμε, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια πανηγυρισμών για σύγχρονες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων. Τα ηλικιακά όρια αυξάνουν προς τα πάνω και η αγοραστική ικανότητα των εργασιακών αμοιβών μειώνεται προς τα κάτω». «Τιμάμε, τόνισε, τους ανώνυμους που χάθηκαν και χάνονται σε αμπάρια και χωράφια, σε οικοδομές, χωρίς ποτέ, πέραν των στενών συγγενών τους, να τους μνημονεύει κανείς και καταθέτουμε τη συμπαράστασή μας, όσο αυτή δεν έχει ακόμα ποινικοποιηθεί με νόμους τους κράτους, για μόνιμη, σταθερή και δίκαια αμειβόμενη εργασία».

Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι προς τιμή όλων των νεκρών της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η δημοτική αρχή μοίρασε 5000 καλλωπιστικά φυτά «για να υποδεχτούμε τον Μάιο και να γίνει πιο όμορφη η πόλη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ