Οι γονείς του Δήμου Περάματος… εκπαιδεύτηκαν! – Όσα έγιναν στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

0

Η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Περάματος στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου τον Φεβρουάριο 2020 υλοποίησε κύκλο τριών θεματικών συναντήσεων με τίτλο «Πέραμα – Οι γονείς εκπαιδεύονται».

Υπεύθυνη ήταν η Μυρσίνη Πυκνή, Κοινωνιολόγος, MSc Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Σύμβουλος Οικογένειας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Στόχος ήταν ο δημιουργικός διάλογος με γονείς που νοιάζονται, που θέλουν να είναι ενημερωμένοι, που αγωνιούν και θέλουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στο ρόλο τους προκειμένου να μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

  • Το πορτρέτο της Οικογένειας! Προσδιορίζοντας τις ανάγκες μας, οριοθετώντας τους ρόλους μας ως γονείς! (7 Φεβρουαρίου)
  • Αποτελεσματική επικοινωνία: Σ΄ακούω…μ’ακούς; Δημιουργώντας σχέσεις λειτουργικές μεταξύ μας! (14 Φεβρουαρίου)
  • Όταν τα συναισθήματα εκφράζονται … οι σχέσεις μας βελτιώνονται! Ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. (21 Φεβρουαρίου)
Οι γονείς που ανταποκρίθηκαν πήραν γνώσεις, απέκτησαν δεξιότητες και μπήκαν στη διαδικασία μετασχηματισμού στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και γενικότερα τη λειτουργία της οικογένειας. Η δυναμική της ομάδας που δημιουργήθηκε στηρίχθηκε στο καλό κλίμα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την άνεση, την αποδοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των μελών.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία της μάθησης ήταν βιωματική και στηρίχθηκε στις αρχές και τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω ενεργητικών εκπαιδευτικών τεχνικών. Οι γονείς έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα όρια , τους κανόνες, την πειθαρχία, τις συζυγικές σχέσεις, την επικοινωνία, το σχολείο, τη συναισθηματική αγωγή, το διαδίκτυο κά.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.