Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής και της αναβίωσης του εθίμου “Κεσκέκι” στα Μελίσσια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κατάνυξη και κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων.

Ανήμερα το πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, κ.κ. Κύριλλος και το απόγευμα μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού.

Στον εορτασμό παρευρέθηκαν η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Υπ. Εσωτερικών Άγγελος Δημοσθένους, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Όθωνας Δημοσθένους, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Τσούκλερης, Ελένη Πολίτη, Ηλίας Τσουχνικάς, Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Άρτεμις Αργύρη, Ιωάννης Ζούνης, οι επικεφαλής Δήμητρα Κεχαγιά και Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, οι δημ. σύμβουλοι Γεώργιος Τάκας, Αναστασία Κοτσιρέα, Βασίλης Κουβελης, Δημήτρης Αποστολάκος, Βλάσσης Σιώμος και Γιάννης Μπουλούκος, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Η δήμαρχος έδωσε το παρών και στο “Κεσκέκι”, που αναβίωσε για 64η χρονιά στα Μελίσσια.

Το πατροπαράδοτο έθιμο Κεσκέσι

Ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» τήρησε το πατροπαράδοτο έθιμο “Κεσκέκι” που αναβιώνει από το 1958 προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Από πολύ νωρίς, στήθηκαν τα καζάνια για το βράσιμο του κρέατος με το αποφλοιωμένο στάρι, το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η δήμαρχος, Νατάσσα Κοσμοπούλου, δήλωσε: “Είμαστε σήμερα εδώ ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού στους Μικρασιάτες προγόνους μας που ξεκίνησαν ξυπόλυτοι με λίγα κειμήλια από το Γκιουλμπαξε της Μικράς Ασίας, ένα χωριό των Βουρλών κοντά στην Σμύρνη και έφτασαν στα Μελίσσια για να σώσουν την ζωή τους και τις οικογένειές τους. Τα Μελίσσια έγιναν η δεύτερη πατρίδα τους, όπου στήσανε τα σπιτικά τους με προστάτη τον ίδιο Άγιο, τον Άι Γιώργη. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο για μια ακόμα άψογη εκδήλωση στη μνήμη των προσφύγων του τόπου μας”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ