«Οστεοπόρωση: Πρόληψη και Θεραπεία»: Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο Δήμο Πεντέλης

0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Πεντέλης με θέμα «Οστεοπόρωση: Πρόληψη και Θεραπεία» και με ομιλητή τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, κ. Κωνσταντίνο Κουρκουτά.

Ο κ. Κουρκουτάς στην εισήγησή του ανέλυσε τον ορισμό της Οστεοπόρωσης λέγοντας ότι αυτή είναι η κατάσταση της υγείας που «αδυνατίζει» τα οστά, τα κάνει εύθραυστα και αυξάνει την πιθανότητα να σπάσουν, η οποία δημιουργείται αργά και πολλές φορές διαγιγνώσκεται μετά από κάταγμα. Τα συχνότερα κατάγματα σε ασθενείς με οστεοπόρωση είναι ισχίου, καρπού ή σπονδύλων.

Στατιστικά, συνέχισε, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ 200 εκατομμύρια παγκοσμίως πάσχουν από οστεοπόρωση.  Το 1990 καταγράφηκαν 1,66 εκατομμύρια κατάγματα ισχίου, ενώ το 2050 αναμένονται να φτάσουν τα 6.26 εκατομμύρια κατάγματα ισχίου σημειώνοντας 240% αύξηση στις γυναίκες και 340% αύξηση στους άνδρες. Αναλογικά το 40%  των γυναικών και το 15-30% των ανδρών θα υποστούν κάταγμα ευθραυστότητας στην υπόλοιπη ζωή τους.

Αναφερόμενος στα αίτια της οστεοπόρωσης τόνισε ότι είναι η γήρανση, η εμμηνόπαυση ή η πρόωρη εμμηνόπαυση κάτω των 45 ετών στις γυναίκες, η αφαίρεση ωοθηκών/υστερεκτομή, ο υπερθυρεοειδισμός, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης, το σύνδρομο Cushing, ο υπερπαραθυρεοειδισμός και οι παθήσεις της υπόφυσης. Τόνισε επίσης πως είναι αναγκαίο σε έλεγχο να υποβάλλονται όσοι ξεπερνούν την ηλικία των 65 ετών και σε μικρότερες ηλικίες όσοι έχουν ιστορικό καταγμάτων, είναι καπνιστές, ή καταναλώνουν αλκοόλ.

Ο ομιλητής τέλος, αναφέρθηκε στους τρόπους πρόληψης και διάγνωσης της οστεοπόρωσης, τις εξετάσεις με βάση τις οποίες διαπιστώνεται, την φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται, ενώ παράλληλα έδωσε και διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη της νόσου.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.