Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην τελετή αποκαλυπτήριων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» στο πάρκο Δηλαβέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε, η τελετή αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας»  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,  τον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, την  Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  κα Δήμητρα Κούβαρη και τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα,  στο πάρκο Δηλαβέρη.

Την τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», προς τιμήν της  μανιάτικης παράδοσης και της  ιστορίας του πατριωτισμού,  της αρετής  και της  αυτοθυσίας της  «Ηρωίδας Μανιάτισσας».
Το άγαλμα, το οποίο είναι δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατρός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της και συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας  και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού.


Το άγαλμα  φιλοτέχνησε ο γλύπτης  κ. Πέτρος Γεωργαρίου και  ήταν  ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.
Η τοποθέτηση του αγάλματος στο πάρκο Δηλαβέρη είναι προσωρινή  μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό «Μανιάτικα», όπου εκεί θα είναι η οριστική του θέση.
Της τελετής των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν ως  αναμνηστικά, αντίγραφα του αγάλματος  στον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη  από τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα και την νέα Πρόεδρο της Ένωσης κα Δήμητρα Κούβαρη.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένα δημώδες άσμα η κα Βασιλική Καρακώστα. Ακολούθησε χορευτικό από το Χορευτικό Τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»,  το οποίο χόρεψε και τραγούδησε  τον  «Μανιάτικο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ