Ελάτε στην παρέα μας

Πειραιά

Πειραιάς: Συνάντηση Μώραλη – Μενδώνη με επίκεντρο τα εμβληματικά έργα που θα υλοποιηθούν στον Δήμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση με επίκεντρο τα εμβληματικά έργα που θα υλοποιηθούν στον Δήμο Πειραιά πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στο υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές εξελίξεις κυρίως ως προς την έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων  στην Ηετιώνεια Ακτή, καθώς και άλλα σημαντικά θέματα για τον Πειραιά.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσείο και ως προς τη θεματολογία και ως προς την εξωτερική μορφή, το οποίο θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, κάτι που έλλειπε από μια χώρα, με τόσο πλούσια ναυτική ιστορία, όπως είναι η Ελλάδα.

Οι εγκαταστάσεις του μουσείου στο παλιό κτήριο του ΣΙΛΟ, θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., ενώ μεταξύ άλλων θα φιλοξενεί ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες.

Κατα την συζήτηση εκτενής αναφορά έγινε ακόμα στην επικείμενη ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους (Πειραϊκή), στις παρεμβάσεις στην παραλία Βοτσαλάκια, που προχωράει η Δημοτική Αρχή μετά την κακοκαιρία, καθώς και σε άλλα θέματα που αφορούν την πόλη.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Συναντήθηκα σήμερα με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη με  την οποία είχα μια εποικοδομητική συζήτηση, με επίκεντρο εμβληματικά έργα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στον Πειραιά. Κυρίαρχο θέμα, όπως είναι φυσικό,  ήταν η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων  στο λιμάνι, για το οποίο είχα μια εκτενή ενημέρωση από την  Υπουργό.  Οφείλω δε να ευχαριστήσω και να  συγχαρώ την κα Μενδώνη, γιατί κατάφερε με ενέργειες της να «ξεκολλήσει» από την αδράνεια των τελευταίων ετών αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο, καθώς φυσικά και όλους όσοι συνέβαλαν στη σύλληψη της ιδέας και στην έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυσή του.

Είναι δεδομένο ότι η δημιουργία αυτού του μουσείου υπερτοπικής σημασίας, του οποίου την υλοποίηση διεκδικούσε  όχι μόνο η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά το σύνολο της πόλης, θα αναβαθμίσει πολιτιστικά την πόλη μας και το λιμάνι και θα εισάγει τον Πειραιά στους διεθνείς πολιτιστικούς προορισμούς.

Επιπλέον συζητήσαμε την επικείμενη ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, ένα πολύ σημαντικό έργο για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης μας,  το οποίο επίσης δρομολογείται προκειμένου  να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα ακόμη επίκαιρο ζήτημα που έθεσα στην Υπουργό, είναι οι εργασίες που είναι αναγκαίες να υλοποιηθούν στα Βοτσαλάκια, τα οποία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη ως αρχαιολογικός χώρος συζητήσαμε τον τρόπο αποκατάστασης των ζημιών, με την ταυτόχρονη υλοποίηση παρεμβάσεων για την ολοκληρωμένη αναβάθμισή τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ