Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος στον Χ- Τύπο: “Θα κάνουμε ότι απαιτείται για να βοηθήσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, μίλησε στον Χ-Τύπο για τις ενέργειες που γίνονται ώστε ο Δήμος να παρέχει την μέγιστη βοήθεια στους πολίτες που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και επισήμανε ότι θα γίνει ότι απαιτείται για να βοηθηθούν εκείνοι που το έχουν ανάγκη (ευπαθείς ομάδες, οικονομικά αδύνατοι, τοπικές επιχειρήσεις).

Η Ελλάδα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι πολίτες πλέον καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, τηρώντας τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην μάχη κατά του κορωνοϊού εκτός από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν μπει και οι Δήμοι της χώρας, είτε με τους συνεχείς καθαρισμούς και απολυμάνσεις είτε με την παροχή βοήθειας προς τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του φονικού ιού.

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Αποστολόπουλος μίλησε στον Χ-Τύπο για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να διασφαλίσει στους δημότες όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης προς τους δημότες, λέγοντας ότι «Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι απαιτείται. Συνήθως λέγαμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε. Τώρα δεν αρκεί αυτό. Πρέπει και θα κάνουμε ότι απαιτείται.»

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Χ-Τύπο ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Αποστολόπουλος

 

Για τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος για τον περιορισμό του COVID 19

“Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε ο ιός στη χώρα μας κάναμε απολυμάνσεις σε σχολεία, δημοτικά κριτήρια, ΚΕΠ, παντοπωλεία, λεωφορεία, στάσεις λεωφορείων εργοτάξια, παγκάκια και άλλους δημόσιους χώρους όπως πάρκα. Οι δημότες το νιώθουν, το βλέπουν ότι ο Δήμος είναι κοντά τους. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι απαιτείται.”

Για τις ευπαθείς ομάδες και τους οικονομικά αδύναμους

“Έχουμε κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο το οποίο λειτουργεί στον Δήμο εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε και συσσίτιο που μοιράζουμε σε δικαιούχους. Παλαιότερα αυτό το έκανε η εκκλησία και εμείς μεταφέραμε το φαγητό, τώρα μαγειρεύουμε εμείς σε έναν παιδικό σταθμό που έχει κλείσει. Έχουμε βάλει δηλαδή τους μάγειρες του παιδικού σταθμού και μαγειρεύουν. Καθημερινά μοιράζεται φρεσκομαγειρεμένο και ζεστό φαγητό σε όσους το χρειάζονται, είτε είναι ανήμποροι και δεν μπορούν να μαγειρέψουν, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επίσης τα προϊόντα του κοινωνικού παντοπωλείου στην αρχή τα μοιράζαμε ανά ομάδες, είχαμε σπάσει δηλαδή σε πολλές βάρδιες, για να μην έχουμε συνωστισμό. Εδώ και δέκα ημέρες γίνεται δηλαδή κατ’ οίκον διανομή των προϊόντων του παντοπωλείου και του φαρμακείου.”

Οι τομείς που έχει θέσει σαν προτεραιότητα ο Δήμος

“Η κοινωνική υπηρεσία, η κοινωνική πρόνοια, η βοήθεια στο σπίτι, είναι οι τομείς που έχουμε εστιάσει την προσοχή μας και έχουμε μεταφέρει αρκετό προσωπικό του δήμου εκεί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την καθαριότητα, όπου είναι το Α και το Ω και ειδικά αυτή την περίοδο. Συνεχίζουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με οδοκαθαριστές στην πόλη, με καδοπλυντήρια όπου πλένουμε τους κάδους. Προσέχουμε βέβαια και σε αυτά για να μην υπάρχει συνωστισμός, ενώ έχουμε αλλάξει τις βάρδιες λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας. Παλαιότερα ξεκινάγαμε να μαζεύουμε σκουπίδια στις 10.00 το βράδυ. Τώρα έχουμε κάνει τρεις βάρδιες.”

Για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και το πού μπορούν απευθυνθούν οι δημότες για θέματα που σχετίζονται με τον Δήμο

“Είχαμε από παλιά αναπτυγμένες τις ψηφιακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου. Είχαμε την κάρτα δημότη όπου μπορούσε έτσι και αλλιώς από παλιά ο δημότης να κάνει αιτήσεις για να παραλάβει πιστοποιητικά ηλεκτρονικά. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε τα email όλων των υπηρεσιών, ώστε να μπορεί όποιος δημότης να επικοινωνήσει με όλες τις υπηρεσίες και να κλείσει ραντεβού για να εξυπηρετηθεί για κάποιο σημαντικό θέμα που είχε. Για θέματα που δεν επείγουν και μπορούν οι δημότες να τα καθυστερήσουν, τους έχουμε ζητήσει να τα αφήσουν προσωρινά, όπως και ότι δεν χρειάζεται να έρθουν να πληρώσουν κάποια δόση που έχουν ή κάποια υποχρέωση, μπορούν να τα κάνουν ηλεκτρονικά. Είμαστε μέσα σε όλες τις τράπεζες web banking του δήμου Παπάγου Χολαργού. Υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα πληρωμής για κάθε βεβαιωμένη οφειλή, οπότε μπορούν πολύ εύκολα από το σπίτι τους είτε από μία τράπεζα να κάνουν την κατάθεση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να έρθουν στο Δημαρχείο.”

Για τα ποσά που έλαβαν οι Δήμοι για να ανταπεξέλθουν στην έκτακτη κατάσταση και αν αυτά επαρκούν

“Θα μπορούσα να σας το απαντήσω εάν γνώριζα για πόσο καιρό θα είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Σήμερα επαρκεί. Σήμερα έχουμε 40.000€. Για τις δύο εβδομάδες που κινούμαστε με αυτούς τους ρυθμούς τα χρήματα είναι αρκετά για να προμηθευτούμε κάποια προϊόντα και να παρέχουμε κάποιες επιπλέον υπηρεσίες. Ο Δήμος μας πήρε και κάποιες αποφάσεις για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα πήραμε απόφαση να τους απαλλάξουμε από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Πήραμε απόφαση να απαλλάξουμε ή να μειώσουμε, περιμένουμε να διευκρινιστεί από το κράτος, όλες τις εταιρείες που μισθώνουν ακίνητα από το δήμο (κυλικεία, αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανθοπωλεία κλπ) επειδή ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα είμαστε στο 60% ή αν θα μπορεί ο δήμος να τους απαλλάξει εντελώς, που και είναι η δική μας πρόθεση. Να μην πληρώσουν δηλαδή καθόλου ενοίκια αυτοί που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και τα νοικιάζουν από το Δήμο. Είναι πολύ μεγάλο κόστος αυτό και το κράτος πρέπει να το υπολογίσει και να μας κάνει μία μεγαλύτερη επιχορήγηση τις επόμενες ημέρες. Τα 40.000 είναι για υλικά όπως γάντια, μάσκες κλπ γιατί πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουν ανέβει και πολύ οι τιμές των προϊόντων αυτών.”

Σχετικά με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και τη συμβολή του Δήμου

“Εμείς σε όλους λέμε να μείνουν στο σπίτι. Να χρησιμοποιήσουν τον πενταψήφιο αριθμό που έχουμε για ότι χρειάζονται. Είτε για να αγοράσουν τρόφιμα είτε για φάρμακα θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Έχουμε οργανώσει ήδη τέσσερα βανάκια για αυτή τη δουλεία, αυτό έχει γίνει από το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας. Έχουμε εξυπηρετήσει ήδη είκοσι οικογένειες που χρειαζόντουσαν προϊόντα πρώτης ανάγκης. Να τηρούν τα μέτρα που όλοι μας ακούμε καθημερινά, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Εάν χρειάζεται κάποιος μετακίνηση εντός της πόλης για εξαιρετικά σημαντικό λόγο μπορεί να επικοινωνήσει στο 15800 και θα κανονίσουμε να τον εξυπηρετήσουμε.

Κλείσαμε τα πάρκα, τα άλση για να μην πηγαίνει ο κόσμος, γιατί στην αρχή δεν σας κρύβω ότι είχαμε αρκετό κόσμο που πήγαινε στο πάρκο με τα παιδιά τους και στις παιδικές χαρές. Εμείς είχαμε έντονο το πρόβλημα γιατί είμαστε δίπλα στον Υμηττό και οι κάτοικοι ήθελαν να βγουν έξω να πάνε βόλτα.”

Τέλος, για τις λαϊκές αγορές και την εποπτεία του Δήμου

“Η λαϊκή μας εχθές (σ.σ. Δευτέρα) είχε πολύ καλή εικόνα. Τηρήθηκε η απόσταση των 5 μέτρων από τους πάγκους και είχαν έρθει οι μισοί παραγωγοί από άλλες φορές. Βοήθησε βέβαια και ο καιρός που δεν ήταν τόσο καλός. Γίνονται και θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση οι δημότες το νιώθουν, το βλέπουν ότι ο δήμος είναι κοντά τους σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ