«Το παρόν και το μέλλον του Ποδονίφτη» – Τα συμπεράσματα της ημερίδας

0

Με μεγάλη και ζωηρή συμμετοχή και με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το ρέμα του Ποδονίφτη και τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής: Το παρόν και το μέλλον ενός ρέματος σε κρίση» τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 που διοργάνωσαν ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και της ΑΜΚΕ «ΙΑΝΘΗ».
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκτός από τον Δήμαρχο Αριστείδη Βασιλόπουλο, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ιάκωβος Γκανούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης. Οι 11 ειδικοί εισηγητές και οι 3 συντονιστές των κύκλων της εκδήλωσης, έδωσαν ένα πλούσιο υλικό και κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων γύρω από το ποτάμι, την ιστορία της περιοχής, τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αλλά και την υψηλή αισθητική και οικολογική αξία που διατηρεί το τμήμα του ποταμού που απομένει σε φυσική μορφή.
Όπως τονίστηκε από πολλούς εισηγητές, ο εγκιβωτισμός των ποταμών και η μετατροπή τους σε ανοιχτούς ή κλειστούς οχετούς ομβρίων είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος διευθέτησης. Οι σύγχρονες αντιλήψεις όπως έχουν περιληφθεί τόσο στην νομοθεσία όσο και στην παγκόσμια εμπειρία, είναι τα αστικά ρέματα να διατηρούν την φυσική λειτουργία τους ενώ εδώ και δεκαετίες σε πολλές πόλεις του κόσμου έχει ξεκινήσει η αποκάλυψη των ρεμάτων στον αστικό ιστό.
Τα συμπεράσματα από την ημερίδα θα αξιοποιηθούν ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στην επιτροπή διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Αττικής για τον εγκιβωτισμό του Ποδονονίφτη.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.