Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας σε «Μάριος Τσαγκάς» του πρώην Δημαρχείου Ν. Χαλκηδόνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια λιτή και συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του δημοτικού καταστήματος επί της Λεωφόρου Αχαρνών και Αγίων Αναργύρων στη Νέα Χαλκηδόνα, σε «Μάριος Τσαγκάς» προς τιμήν του πρώην δημάρχου Νέας Χαλκηδόνας.

«Η ονοματοδοσία του βασικού δημοτικού κτιρίου της Νέας Χαλκηδόνας με το όνομα του Μάριου Τσαγκά, αποδίδει την απαιτούμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση», τόνισε ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος στην σύντομη ομιλία του, όπου έκανε αναφορά στην αυτοδιοικητική παρουσία του Μ. Τσαγκά στην πόλη.
Στην τελετή παραβρέθηκε η κόρη του αείμνηστου Μάριου Τσαγκά, Έφη, η οποία παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο και ο ανιψιός του Γιώργος Τσαγκάς.
Μια αναφορά στο έργο του πρώην δημάρχου έκανε ο Γιάννης Δοπτόγλου, ο μοναδικός επιζών από τους δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Μάριου Τσαγκά το 1975 και το 1978, θυμίζοντας στιγμές από την θητεία του.
Ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρώην διευθύντρια του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας Βούλα Μαυράκη, ενώ παραβρέθηκαν πρώην υπάλληλοι, αλλά και παλιοί αυτοδιοικητικοί της πόλης.

Ποιος είναι ο Μάριος Τσαγκάς
Ο Μάριος Τσαγκάς είχε μια μακροχρόνια ανάμειξη με την αυτοδιοίκηση. Για πρώτη φορά ηγήθηκε συνδυασμού στις κοινοτικές εκλογές του 1959, οπότε και εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος, στη μικρή τότε κοινότητα της Νέας Χαλκηδόνας. Παραμένει εκλεγμένος κοινοτικός και δημοτικός σύμβουλος μέχρι και το 1986. Μοναδική “αναγκαστική” απουσία του από τα δημόσια πράγματα της πόλης, η παύση του (μαζί με όλους τους συμβούλους του συνδυασμού του) με διάταγμα της χούντας, μετά την εγκαθίδρυσή της στη χώρα το 1967, όταν παύθηκαν όλοι οι αιρετοί που κρίθηκαν ανεπιθύμητοι, ή που δεν ορκίστηκαν πίστη στο καθεστώς της δικτατορίας.
Επανήλθε μαζί με όλους τους κοινοτικούς συμβούλους που είχαν παυθεί, αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας το 1974, για να ηγηθεί στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές της νέας εποχής το 1975 της Δημοκρατικής Συνεργασίας, που με το εμβληματικό 65% ανέλαβε να διοικήσει την πόλη και να την οδηγήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατικής της λειτουργίας.
Η θητεία του Μάριου Τσαγκά ως Προέδρου της Κοινότητας από το 1975 συνδέθηκε με πολλά έργα υποδομής που είχε ανάγκη η μικρή τότε πόλη: επί της δικής του θητείας ιδρύθηκε 2ο Δημοτικό, Γυμνάσιο, απέκτησαν πολλές γειτονιές αποχέτευση. Ανυποχώρητη ήταν η διεκδίκηση από την τότε Κοινότητα της απομάκρυνσης του στρατιωτικού εργοστασίου και του στρατοπέδου της ΕΣΑ, δυο κτιρίων που στοίχειωναν με την παρουσία τους την πόλη. Από την απομάκρυνση του στρατοπέδου της ΕΣΑ, προέκυψε και ο χώρος όπου χτίστηκε το κτίριο αυτό, στο οποίο το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του Μάριου Τσαγκά.
Στο τέλος της δεύτερης θητείας του, τo 1982, η Νέα Χαλκηδόνα λόγω αύξησης του πληθυσμού της “αναβαθμίστηκε” σε δήμο, οπότε ο Μάριος Τσαγκάς έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος Κοινοτάρχης και ο πρώτος Δήμαρχος της Νέας Χαλκηδόνας. Δυστυχώς στις εκλογές του 1986 ο Μάριος Τσαγκάς ηττήθηκε από ένα πρόσωπο που αποτελεί μελανή σελίδα στην πόλη – τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως επικεφαλής της “εταιρείας δολοφόνων”.
Να σημειώσουμε ότι ο Μάριος Τσαγκάς γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1916, από όπου έφυγε το 1922 με την καταστροφή για να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην Ικαρία. Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής. Πέθανε στις 4 Μαρτίου του 2004.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ