Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Ν. Χαλκηδόνα: Ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Μουσικοχορευτικού Οδοιπορικού στην ελληνική παράδοση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Μουσικοχορευτικού Οδοιπορικού στην Ελληνική Παράδοση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το Σάββατο 1 Ιουνίου στον «Πολυχώρο Δροσίνη» και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο Πάρκο «Γεώργιος Αποστολάκης» στην Νέα Χαλκηδόνα, υπό τον συντονισμό των δύο χοροδιδασκάλων, Κώστα Θεοχάρη και Γιάννη Ζυγογιάννη, τη συνδρομή της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, Λίνας Γεωργίου και την παρουσίαση της διοργάνωσης από τον Κώστα Μπέτζελο.

Τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου ιδρύθηκαν το 1990 με σκοπό την ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού, τη διατήρηση κι ανάδειξη της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης και τη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας παρέδωσαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, άλλα και οι νεότεροι κάτοικοι της πόλης με καταγωγή από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα, στα τμήματα συμμετέχουν 548 μαθητές όλων των ηλικιών. Το Σάββατο 1 Ιουνίου, ο «Πολυχώρος Δροσίνη» γέμισε από κόσμο που ήρθε να απολαύσει την Χορευτική Ομάδα του Δήμου και τους μαθητές των τμημάτων των παραδοσιακών χορών. Με συνοδεία ζωντανής πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας και με την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων τους, Κώστα Θεοχάρη και Γιάννη Ζυγογιάννη, χόρεψαν φορώντας παραδοσιακές στολές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, δημιουργώντας έναν κινητό πίνακα ζωγραφικής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου, και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης, Λίνα Γεωργίου, τονίζοντας τη συνεισφορά των τμημάτων των παραδοσιακών χορών του Δήμου στην αναβίωση εθίμων του τόπου εκατοντάδων χρόνων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τριαντάχρονη προσφορά του κ. Κώστα Θεοχάρη και στη θεμελίωση αυτού του θεσμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πρατσής, Αλέκος Γούλας και Μανώλης Διαγουμάς, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σερετάκης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Σοφία Αμπατζή, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Γεωργιάδης και άλλοι.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου το φεστιβάλ συνεχίστηκε στο Πάρκο «Γεώργιος Αποστολάκης». Και πάλι οι μαθητές – παιδιά, έφηβοι, ενήλικες – όλων των τμημάτων χόρεψαν συνοδεία ζωντανής πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας και φυσικά πάντα με την καθοδήγηση του Κώστα Θεοχάρη και Γιάννη Ζυγογιάννη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε με χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην σημασία της διατήρησης της παράδοσης και συνεχάρη τους χοροδιδασκάλους και τους συμμετέχοντες. Επίσης παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ελίνα Δρεπανιά, Δημήτρης Ζησιμάτος, Μανώλης Διαγουμάς, Τάκης Αθανασόπουλος και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σοφία Αμπατζή, Γιάννης Λουκιδέλης και Κώστας Τομπούλογλου, ενώ ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας & Ασφάλειας Πολιτών, Γρηγόρης Κοττές, φρόντισε να απομακρυνθούν εγκαίρως τα αυτοκίνητα από το Πάρκο «Γ. Αποστολάκης», ώστε να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκδήλωση.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ