Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: “Σχολεία ανοικτά για τα παιδιά και όχι πάρκινγκ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Λαϊκή Συσπείρωση σχολιάζει την πρόθεση του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Τομπούλογλου να μετατραπούν τα προαύλια των σχολείων σε χώρους στάθμευσης οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του Conference League.

Το δελτίο Τύπου έχει ως εξής :

“Ρεσιτάλ υποκρισίας και απίστευτες προσπάθειες να μετατραπεί το μαύρο άσπρο για τη μετατροπή των σχολείων σε πάρκινγκ για τις «ανάγκες» του Conference League, είδαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/3/2024.

Η Δημοτική Αρχή της ΝΔ και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και όχι μόνο, στην αγωνία τους να εμφανιστούν ως οι καλύτεροι υπηρέτες των Ανωνύμων Εταιρειών, έκλεισαν τα αυτιά στις φωνές των εκπαιδευτικών και των γονιών και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι «δεν είναι αυτό που νομίζετε».

17 δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Τομπούλογλου και 1 της παράταξης του κ. Βούρου πήραν την ευθύνη να σταθούν απέναντι στους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος 1ου Λυκείου – 1ου Γυμνασίου – 2ου Δημοτικού – 1ου Νηπιαγωγείου Ν.Φ. και του σχολικού συγκροτήματος του 1ου, 2ου και 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ. Αγνόησαν τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, που δηλώνουν ότι αναρμόδιες να συνηγορήσουν σε παραχώρηση σχολικού χώρου για τέτοια χρήση. Περιφρόνησαν την επισήμανση ότι μιλάμε για ημέρα εξετάσεων και τα σχολεία δε μπορούν να κλείσουν για να γίνουν πάρκινγκ.

Και πήραν την ευθύνη να ανοίξει την πόρτα των σχολείων στα ιδιωτικά συμφέροντα, υπονομεύοντας τον σχολικό χαρακτήρα των χώρων.

Είναι δεδομένες οι ευθύνες του κ. Βούρου που υποσχέθηκε στην ΕΠΟ και στην ΟΥΕΦΑ δημόσιους χώρους, χωρίς καμία έγκριση από οποιονδήποτε, λες και πρόκειται για προσωπική του περιουσία. Είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που θεωρεί την εκπαίδευση παραπαίδι, κόστος, και έχει οδηγήσει στο χάλι των σχολείων που βλέπουμε όλοι. Είναι όμως ακόμα μεγαλύτερες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής του κ. Τομπούλογλου που πήρε και την πολιτική απόφαση.

Ο Νίκος Σερετάκης, σημείωσε ότι εάν δεν είχε φέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» το θέμα ήδη από τη 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως ερώτημα και στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ως θέμα, θα είχαμε μείνει στο σκοτάδι. Τόνισε ότι «Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι παραβρισκόμενοι. Έχει ανάγκες, λέει, η Conference League… Και ρωτάω εγώ: Μέχρι πότε θα θυσιάζουμε οι πολλοί τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων; Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ως εδώ;» (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ο Γιάννης Ζαχαριάδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «τρέχετε να εφαρμόσετε το νόμο Κεραμέως, που προωθεί την εκμετάλλευση των σχολικών κτηρίων, ενός σχολείου της αγοράς και όχι της γνώσης, με άξιους συμπαραστάτες στενούς συνεργάτες του κ.Βούρου που θέλουν τα προαύλεια μόνιμα parking, για να βγάζουν τα σχολεία τα έξοδά τους. Αν αυτό δεν είναι η μετατροπή των σχολείων σε χώρους προς εκμετάλλευση και των διευθυντών σε manager που θα προσελκύουν επενδύσεις, τότε τι είναι;

(…) Σε ότι αφορά στην επικίνδυνη λογική τα σχολεία να βγάζουν κέρδη, ως εκπαιδευτικός και γονιός έχω να επισημάνω το εξής: Το μόνο κέρδος που πρέπει να απαιτούμε από τα σχολεία είναι να δίνουν στην κοινωνία ελεύθερες προσωπικότητες και ολόπλευρα μορφωμένους και συνειδητούς πολίτες.

Όμως όσο το σχολείο ενστερνίζεται τη λογική της αγοράς, τόσο απομακρύνεται από αυτό το στόχο και την παιδαγωγική αποστολή του.

Σήμερα ο καθένας θα κριθεί με ποιά πλευρά τάσσεται: με το δικαίωμα των μαθητών στο σχολείο τους και την αγωνία των γονιών για την κατάστασή τους ή με την απαίτηση του κάθε ιδιώτη να εκμεταλλεύεται και να ευτελίζει το δημόσιο σχολείο». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Η Δανάη Γκούμα, σημείωσε μεταξύ άλλων, «Όμως η συζήτηση που έχει ανοίξει στο Δήμο μας δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη, ούτε μιας φοράς. Είναι βαθιά επικίνδυνη. Ανοίγει ουσιαστικά τη δρόμο για επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία. Προφανώς τη μια φορά θα την ακολουθήσουν κι άλλες» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» χαιρετίζει τη μεγάλη αγωνιστική προσπάθεια των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών. Καλεί τον λαό της πόλης να γυρίσει την πλάτη στην Δημοτική Αρχή της ΝΔ και να σταθεί στο πλευρό τους για να μην περάσει, ούτε τώρα ούτε ποτέ, η απαράδεκτη απόφαση μετατροπής των σχολικών προαυλίων σε πάρκινγκ,

Να δυναμώσει τον αγώνα για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, ανοιχτά για τις ανάγκες των παιδιών μας και όχι για τις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ