Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Η “Πολιτών Πολιτεία” της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για τα δημοτικά τέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κομματική παράταξη “Πολιτών Πολιτεία” της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ανακοινώνει τη θέση της ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στα δημοτικά τέλη, τα οποία υποστηρίζουν πως αύξησε σημαντικά ο Δήμαρχος, Γιάννης Τομπούλογλου.

Το κείμενο της παράταξης:

“Οφείλουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση και υπηρετώντας όπως έχουμε δεσμευθεί με πλήρη συνέπεια τον θεσμικό μας ρόλο, να ενημερώσουμε τις συμπολίτισσές μας και τους συμπολίτες μας για τις θέσεις μας σχετικά με τα δημοτικά τέλη και τις υπέρογκες αυξήσεις που ψήφισε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου η νέα διοίκηση του Δήμου”.

Στη συνέχεια, παραθέτουν τις δικές τους ενέργειες τις χρονιές που διοίκησαν (2020 έως 2023), αναφέροντας πως πέτυχαν σημαντική μείωση των δημοτικών τελών.

Συνεχίζουν καταδεικνύοντας τον χειρισμό της νέας διοίκησης:

“Από 0,90 ε/τμ λοιπόν η νέα διοίκηση εκτοξεύει τα τέλη στις οικίες στο 1,59 ευρώ ανά τμ (αύξηση 77%), από τα 3,50 ευρώ ανά τμ στα 5,25 ευρώ ανά τμ (αύξηση 50%) για τους επαγγελματικούς χώρους και από 3,82 στα 6,25 για τους χώρους εστίασης (αύξηση 64%).

Με λίγα λόγια ένα σπίτι 100 τμ, από 90 ευρώ που πλήρωνε θα κληθεί να πληρώσει Δημοτικά Τέλη 159 ευρώ!

Αυξήσεις υπέρογκες, πέραν κάθε λογικής.

Και επειδή ακούγονται διάφορα περίεργα, απότοκα σαθρών επιχειρημάτων, ότι δήθεν αυτή η αύξηση στα δημοτικά τέλη γίνεται λόγω του μεγάλου έργου της αλλαγής του φωτισμού στην πόλη μας με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου led σε όλη την πόλη, οφείλουμε να πούμε ποια είναι η πραγματικότητα.

1,04 ευρώ ανά τ.μ. 1,59 ψήφισε η διοίκηση του κ. Τομπούλογλου.

Όμως η νέα διοίκηση δεν μένει μόνο σε αυτά.

Προχωρά σε αύξηση 25% και στον Δημοτικό Φόρο από τα 0,31 ευρώ ανά τμ στα 0,39 ευρώ ανά τμ. Ψηφίστηκαν επίσης αυξήσεις στο δημοτικό μας κοιμητήριο, που π.χ. στις παρατάσεις ξεπερνούν το 60, το 70 ακόμη και το 80%.

Επανερχόμαστε στα τέλη καθαριότητας.

Η νέα διοίκηση οφείλει να αξιοποιήσει τους 500 περίπου καφέ κάδους βιοαποβλήτων για διαλογή στην πηγή, τους κίτρινους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού που επίσης αφήσαμε, τους νέους σύγχρονους υπόγειους κάδους ανακύκλωσης και το σύνολο του εξοπλισμού ανακύκλωσης που τοποθετήσαμε σε όλη την πόλη (σπιτάκια ανακύκλωσης, νησίδες ανακύκλωσης, μωβ κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων κοκ), ώστε να μειωθούν τα μεικτά απορρίμματα που διοχετεύονται στους πράσινους κάδους, και να μειωθούν έτσι τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και το ετήσιο ποσό που πληρώνουμε για το «τέλος ταφής απορριμμάτων» προς τον ΕΔΣΝΑ.

Αυτός ήταν, και είναι ο τρόπος για να κρατηθούν σταθερά και σε χαμηλά επίπεδα τα δημοτικά τέλη.

Σε αυτές τις δράσεις οφείλουμε να εστιάσουμε και φυσικά να τις διευρύνουμε και όχι να… μετακυλίουμε τα βάρη στους πολίτες.

Άλλωστε, το επόμενο διάστημα η υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης θα ενισχυθεί και με άλλα οχήματα, πέραν αυτών που ήρθαν το Δεκέμβριο του 2023 στον Δήμο μας, μέσω του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης των Δήμων “Α. Τρίτσης”, που ως διοίκηση εξασφαλίσαμε.

Έτσι πορευθήκαμε ως Δημοτική Αρχή. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνειο, αλλά διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε την ένταξη προτάσεών μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων. Είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, είτε μέσω ΠΔΕ, είτε μέσω των προγραμμάτων του ΥΠ.ΕΣ (πρόγραμμα Φιλόδημος, πρόγραμμα Α. Τρίτσης).

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει, ούτε με πύρινους λόγους, ούτε με λάσπη, ούτε με την πλήρη διαστρέβλωση των αριθμών και των δεδομένων”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ