Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Φόρος τιμής στους Έλληνες της Μ. Ασίας από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο των Ημερών Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, συνέχισε τις εκδηλώσεις του, αφού την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερούπολης με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου από τη Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου, τις δημοτικές παρατάξεις και προσφυγικά και πολιτιστικά σωματεία της πόλης.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, στις 7.30 το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου παρουσίασε ένα Οδοιπορικό που πραγματοποίησε από 19 έως 25 Ιουνίου 2019 στην Καππαδοκία. συμμετέχοντας στην εκδρομή του Σωματείου «Σινασός».

Στην εν λόγω εκδήλωση παρουσιάστηκαν 350 φωτογραφίες από την περιοχή της Καππαδοκίας (Νεάπολη, Προκόπι, Καισάρεια, Μουταλάσκη, Γκόρεμε, Νίγδη, Μαλακοπή) ενώ συμμετείχαν συγχρόνως και άλλοι εκδρομείς που με τις αφηγήσεις τους αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους από το οδοιπορικό-προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες (όπως από το πέταγμα με τα αερόστατα ή την επίσκεψη στη γη των παππούδων τους κ.α).

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στον Εσπερινό στην Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων (Μαλακοπή) και τη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σε υπαίθριο χώρο έξω από τον Άβανο που πραγματοποιήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσω των φωτογραφικών προβολών παλιές ελληνικές συνοικίες – κοιτίδες πολιτισμού της Ανατολής και των πατρογονικών μας εστιών όπως: τη Σινασό (με τα υπέροχα διατηρητέα σπίτια και τις εντυπωσιακές εξώθυρες), την Καρβάλη (με την Εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου και το Ελληνικό Σχολείο), τη Μουταλάσκη (πατρίδα των σπουδαίων Καππαδόκων επιχειρηματιών που άφησαν το στίγμα τους στη Ν. Ιωνία Σινιόσογλου, Τσαλίκογλου, Σινάνογλου κ.α.), το Προκόπι (τόπος που έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος), τη Μαλακοπή (με τις υπέροχες υπόσκαφες στοές) κ.α.

Στην εν λόγω εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Ν.Ι. και Φ. Επιφάνιος Αρβανίτης, η δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου, η Αντιδήμαρχος Γκέλυ Σακκαλόγλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. θα κλείσει τις εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης, συνδιοργανώνοντας τον 5ο αγώνα δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» που «είναι ειδικά αφιερωμένος στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας οι οποίοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923, στους συνοικισμούς της Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας) και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, με αφετηρία και τερματισμό τα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Πατρ. Ιωακείμ 4 – Νέα Ιωνία)

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ