Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στη Ρουμανία ταξίδεψαν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πόλη Βραΐλα της νοτιοδυτικής Ρουμανίας βρέθηκε αποστολή μαθητών και καθηγητών του 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας το διάστημα 4/12 -10/12/2022 στα πλαίσια της συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+ Mixing & Enriching Us.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των ομάδων των χωρών μελών του προγράμματος (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Βουλγαρία) από την έναρξή του το 2021.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολεία της πόλης και να γνωρίσουν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής και τη σχολική ζωή των συνομηλίκων τους. Οι ομάδες των μαθητών από όλες τις χώρες συνεργάστηκαν, δημιούργησαν και παρουσίασαν εκπαιδευτικό υλικό και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ποικίλα θέματα, κυρίως σχετικά με την κουλτούρα και την λαογραφία του τόπου τους.

Ανακάλυψαν τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και δημιούργησαν δυνατούς δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους συνομιλήκους τους.

 

 

Επιπλέον ξεναγήθηκαν στα μνημεία του τόπου αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες για την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής, ανακαλύπτοντας κοινά στοιχεία και σχέσεις με την ελληνική ιστορία, καθώς στην Βραΐλα υπήρξε ήδη από το 1453, και ειδικά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, ακμαιότατη ελληνική παροικιακή κοινότητα. Μάλιστα οι μαθητές μας συναντήθηκαν και μίλησαν με εκπροσώπους της τοπικής ελληνικής κοινότητας καθώς και με τον Eπίσκοπο της ορθόδοξης εκκλησίας της Βραΐλας.

Τα προγράμματα Erasmus+ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν, να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων χωρών, να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα και να αναπτύξουν σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Οι μαθητές επιστρέφοντας δήλωσαν χαρούμενοι έχοντας αποκομίσει πλήθος εμπειριών από το ταξίδι τους στη Ρουμανία. Επόμενος τόπος συνάντησης των ομάδων η Ιταλία τον Μάρτιο!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ