Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Στην 3η Attica Green Expo και ο Δήμος Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας συμμετείχε στην 3η Αttica Green Expo στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do), μια έκθεση που έχει ταυτιστεί ως έκθεση θεσμός για το περιβάλλον αφού αποτελεί σημείο συνάντησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολίτη και της νέας γενιάς.

Φέτος, τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν αφιερωμένα στα άτομα με προβλήματα ακοής. Για πρώτη φορά η έκθεση αλλά και οι ίδιοι οι εκθέτες έβαλαν στο επίκεντρο τα παιδιά, τους μαθητές το μέλλον της χώρας.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τους οποίους υποδέχθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Green Expo, Στέφανος Φανουργάκης και η CEO της Attica Green Expo, Ευδοκία Νικολούζου.

Ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, στην ομιλία του μίλησε για τους ψηφιακούς στόχους και τις προκλήσεις των Δήμων οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορεί να είναι αποκομμένοι από την ευρύτερη στρατηγική στόχευση και τις προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων διεθνώς». Ανέπτυξε τη στρατηγική για τη Νέα Ιωνία, ενώ αναφέρθηκε και στη χρησιμότητα της τεχνολογίας «ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό».

Ανέλυσε το σχέδιο του για την κινητικότητα, την υλοποίηση ελεγχόμενης στάθμευσης, τους τρόπους για να εξοικονομήσει ο Δήμος ενέργεια για το περιβάλλον ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο που έχει η συμμετοχικότητα και η συμπερίληψη που αποτελούν άλλωστε και τον πρωταρχικό στόχο του για τον δήμο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία του Δήμου στην έκθεση

Την έκθεση επισκέφθηκαν και δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα σχολεία της Νέας Ιωνίας, το 2ο, το 6ο, το 7ο και το 19ο Δημοτικό Σχολείο.Τα παιδιά υποδέχθηκε στο περίπτερο του Δήμου Νέας Ιωνίας ο δήμαρχος, Παναγιώτης Μανούρης. Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Μέσα από μια σειρά βιωματικών και εκπαιδευτικών δράσεων αποκόμισαν πολλές πληροφορίες, έμαθαν για το περιβάλλον, την ανακύκλωση σε όλους τους τομείς και με όλες τις σύγχρονες μεθόδους που στόχο έχουν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης.

Στο περίπτερο του Δήμου Νέας Ιωνίας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαρκείς στοχευόμενες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις δενδροφυτεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς στο Δήμο αλλά να ενημερωθούν και για το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και προωθεί η Νέα Δημοτική Αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την οικιακή κομποστοποίηση, τα εναλλακτικά συστήματα ανταποδοτικής χρέωσης τελών καθαριότητας – Αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay As You Throw), την επιβράβευση κατοίκων και επιχειρηματιών της Νέας Ιωνίας με συμμετοχή τους σε ανταποδοτικά ενεργά προγράμματα διαχείρισης και διαλογής απορριμμάτων μέσω της κάρτας δημότη.

Αναλυτική ενημέρωση υπάρχει επίσης για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν την ενεργειακή αποτύπωση δημοτικών κτιρίων και δομών, εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών, λαμπτήρες led, χρήση ΑΠΕ. ενσωμάτωση αυτοματισμών, αναβάθμιση συστημάτων κεντρικού ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS).

Μέσα από την έκθεση αυτή τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ίδιοι οι εκθέτες έμαθαν νέες μεθόδους, τεχνολογίες αλλά και διαδικασίες ανακύκλωσης όλων σχεδόν τον προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Διαδικασίες και μεθόδους που εάν τις εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας μπορούμε να μειώσουμε όλοι μαζί το συνολικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από την συμμετοχή των παιδιών στην έκθεση κατανόησαν όλοι ότι στην διαδικασία της εκπαίδευσης της ανακύκλωσης και της υιοθέτησης οικολογικής κουλτούρας τα παιδιά είναι οι δάσκαλοι μας και όλοι εμείς έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτά.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ