Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Σκληρή απάντηση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ στη δήλωση της Δημοτικής Αρχής για την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σκληρή απάντηση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ στη δήλωση της Δημοτικής Αρχής για την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Γραμματεία της παράταξης η οποία έχει ως εξής:

“Ο δεκάλογος ενός Αυτοκράτορα για την απαξίωσης της Δημοκρατίας

Η δημοτική αρχή εξέδωσε δελτίο τύπου στις 26/2/2020 μιλώντας για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι η ίδια η Δήμαρχος οδήγησε τέσσερις δημοτικές παρατάξεις να αποχωρήσουν για λόγους διαμαρτυρίας από την αίθουσα.

Η πραγματικότητα είναι πως από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και μετά, στα πολιτικά δρώμενα της Νέας Ιωνίας υπάρχουν νέα ήθη και έθιμα πού επιβλήθηκαν από την Δήμαρχο και τη δημοτική της παράταξη.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για απαξίωση.

  1. Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς βλέπει άπραγη, την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (30 από τους 41 συμβούλους) να αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ακατάλληλες συνθήκες τέλεσης της συνεδρίασης και της άρνησης της για διακοπή και επανασύγκλησης την επόμενη ημέρα. Απαξιώνει το Δ.Σ. και κάθε έννοια δημοκρατίας καθώς επιτρέπει την τέλεση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12.00 το βράδυ, αφού έχει υποχρεώσει σε αποχώρηση διαμαρτυρίας όλη την αντιπολίτευση και χωρίς εισηγητές για τα θέματα που έχουν εισαχθεί.

2.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 5 ωρών και ενώ είχε συζητηθεί μόνο ένα από τα είκοσι δύο θέματα δεν δέχθηκε πρόταση της αντιπολίτευσης για διακοπή της συνεδρίασης (στις 12.00 το βράδυ), ώστε να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα, με καθαρό μυαλό και σοβαρότητα η ανάλυση των σημαντικών, υπόλοιπων είκοσι ενός ζητημάτων της πόλης.

3.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς είναι επιλογή της η αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου του Δ.Σ., ο οποίος διακόπτει και απαντάει εκ μέρους της παράταξης της σε κάθε τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης. Αυτή η συμπεριφορά είναι θεσμικά απαράδεκτη καθώς ο ρόλος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να διευθύνει με ομαλό τρόπο τις τοποθετήσεις των Δημοτικών συμβούλων και όχι να παρεμβαίνει κατά τη διάρκειά ή μετά από αυτές με τοποθέτηση. Είναι φανερό ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται για να καλυφθεί η πολιτική αδυναμία της παράταξης της δημοτικής αρχής αλλά και η αδυναμία για τοποθέτηση σε ζητήματα της πόλης μας από μέρους των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων της διοίκησης.

4.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων για σοβαρά ζητήματα της πόλης μας (όπως της καθαριότητας στα σχολεία και πολλά άλλα) μέσα από μπαράζ δελτίων τύπου και επικοινωνιακών “επιχειρήσεων”. Θα ήταν πολιτικά φρόνιμο, ηθικό και συνετό να καλύψει τις αδυναμίες της στην διαχείριση ζητώντας έμπειρες αυτοδιοικητικές απόψεις και από την αντιπολίτευση, συνεργαζόμενη με το κυρίαρχο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και αποκτώντας έτσι και ηθική νομιμοποίηση. Η Παράταξη μας “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών από τον Δήμο ώστε να καταστεί δυνατή η προσωρινή πρόσληψη καθαριστριών για σχολεία. Η πρόταση αυτή αποτελεί την συντομότερη λύση στο πρόβλημα καθαριότητας που πρώτη φορά εμφανίζεται στα σχολεία της πόλης μας και έχει ξεσηκώσει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Φυσικά η Δήμαρχος δεν δέχτηκε “υποδείξεις” ενώ είχε αντιπροτείνει εθελοντική καθαριότητα από τους γονείς όπως, γραπτά καταγγέλλουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

5.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δεν το συγκαλεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας είχε να συγκληθεί πάνω από 45 ημέρες.

Η Δήμαρχος αρνείται το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και διοικεί την πόλη μας μέσα από ολιγομελείς επιτροπές. Αξιοποιεί πλήρως τις αλλαγές στον νόμο “Κλεισθένη” της Νέας Δημοκρατίας που αλλοιώνει εντελώς την απλή αναλογική και απαξιώνει στην ουσία την αντιπολίτευση αλλά και τη λειτουργία του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου.

Άλλωστε αυτά ακριβώς δήλωσε και στην κοπή της πίτας της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, ευχαριστώντας την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τη δυνατότητα που έδωσε να διοικήσει χωρίς να χρειάζεται να λάβει υπόψη της την αντιπολίτευση.

6.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς επιτρέπει να μετατρέπεται κάθε συνεδρίαση σε θεατρική παράσταση.

Αυτό γίνεται με καθαρά δική της ευθύνη αλλά και με τη σύμπραξη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί είναι παραπάνω από φανερή η αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στη σοβαρότητα των θεμάτων του Συμβουλίου. Όλα τα Δ.Σ. της νέας δημοτικής αρχής καταντούν επεισοδιακά και παίρνουν τον χαρακτήρα μεταμεσονύκτιων παραστάσεων. Πραγματικά πρωτόγνωρες εικόνες. Πρόσφατο “κρούσμα” (όχι πρώτο αλλά ελπίζουμε τελευταίο) η απαράδεκτη στάση της Δημάρχου και του Προέδρου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο,  οι οποίοι με τη στάση τους καλύπτουν ακροδεξιές και απαξιωτικές συμπεριφορές μέσα στην αίθουσα, όπως αυτές εκφράστηκαν προς γονείς που παρακολουθούσαν το θέμα της έλλειψης καθαριότητας στα σχολεία της πόλης. Η Δήμαρχος αλλά και ο Πρόεδρος,  για μία ακόμα φορά, απέφυγαν να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τους χαρακτηρισμούς σε φιλοξενούμενους γονείς. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε κακόγουστη παράσταση με πολιτικές προεκτάσεις και καθόλου χιούμορ. Φυσικά μετά το πέρα του ψηφίσματος η Παράταξη μας αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη διαδικασία που για μία ακόμα φορά παρακολουθήσαμε.

7.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς πολλές φορές έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων χρησιμοποιώντας τη φράση “δεν απαντώ” για να καλύψει αδυναμία ή άγνοια. Μία άλλη προσφιλής απάντηση της είναι “σας έχω απαντήσει στο παρελθόν” και με τον τρόπο αυτό αποφεύγει κάθε μορφή διαλόγου και ελέγχου. Είναι η πρώτη φορά που Δήμαρχος στην Νέα Ιωνία καταλήγει σε τέτοιο επίπεδο απαξίωσης του Δ.Σ.

8.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς αυτή και η παράταξη της δεν δείχνουν κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα να μην συζητούν και άρα να μην επιλύουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημαντικά προβλήματα της πόλης μας. Συγκεκριμένα η νέα Δήμαρχος και η νέα δημοτική αρχή δεν κατάλαβαν ποτέ το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας αλλά και το θέμα της μεταστέγασης του Καζίνου. Το Δ.Σ. συγκλήθηκε εκτάκτως δύο φορές με έγγραφες αιτήσεις της αντιπολίτευσης και μάλιστα της Παράταξης μας “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”. ΑΚόμα και τότε κανένας δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης ούτε η Δήμαρχος πήραν θέση για τα σημαντικά αυτά ζητήματα. Ακούστηκε μάλιστα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το αμίμητο “η παράταξη μας (η δημοτική αρχή) δεν έχει θέση”. Η Δήμαρχος στο ένα από τα δύο έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που προκάλεσε η αντιπολίτευση  δεν ήρθε καθόλου και στο άλλο με καθυστέρηση μίας ώρας. Η απόλυτη απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου από τους ανθρώπους που υποτίθεται πως μέσα από αυτό υπηρετούν τους δημότες της Νέας Ιωνίας.

9.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τελών του Δήμου δεν εισηγήθηκε καμμία συγκεκριμένη πρόταση αλλά χρησιμοποίησε την περσινή πρόταση της δικιάς μας διοίκησης χωρίς καν να μπει στον κόπο να την επικαιροποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας για το 2020.

Αντί αυτού παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα κείμενο, σαν έκθεση ιδεών μαθητή γυμνασίου, όπου απαριθμούσε ευχολόγια για τη λειτουργία των υπηρεσιών και της ανακύκλωσης χωρίς όμως να προτείνει κάποιον συγκεκριμένο κωδικό με χρήματα ή δράσεις που οδηγούν στην υλοποίηση αυτών.

Η Δήμαρχος και η νέα δημοτική αρχή για μια ακόμη φόρα παρουσιάστηκαν ανέτοιμοι στο Δημοτικό Συμβούλιο υποβαθμίζοντας το ρόλο και τη λειτουργία του

10.Η Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς αρνείται να υλοποιήσει αποφάσεις του. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που έχει λάβει το ΔΣ (κατά πλειοψηφία) τις οποίες η νέα δημοτική αρχή αρνείται να υλοποιήσει. Πόσο μεγαλύτερη απαξίωση και υποβάθμιση για τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η πραγματική απαξίωση των Θεσμών γίνεται όταν αγνοείς την αδυναμία σου, όταν δεν ζητάς γνώμες και στήριξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Σε αυτή την περίπτωση όχι απλά απαξιώνεις την αναλογική εκπροσώπηση του κόσμου, όχι μόνο δεν ασκείς σωστή διοίκηση αλλά φέρεσαι και σαν Αυτοκράτορας.”

Γραμματεία της Παράταξης

“ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ