Ελάτε στην παρέα μας

Εκδηλώσεις

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα η κοπή της βασιλόπιτας από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Κυριακή 12 Γενάρη 2020, το βράδυ, το Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας ολόλαμπρο και καταστόλιστο, υποδέχθηκε εκατοντάδες μέλη και φίλους του Συλλόγου για την καθιερωμένη γιορτή της Κοπής της Βασιλόπιτας.

Η ατμόσφαιρα γιορτινή. Όλοι περιμένουν τι καινούργιο θα παρουσιάσει για άλλη μια
φορά ο ιστορικός Σύλλογος, ο οποίος με την είσοδο στην νέα χρονιά συμπλήρωσε 86 χρόνια συνεχούς κι αδιάλειπτης λειτουργίας, πάντα στη πρωτοπορία των Μικρασιατικών φορέων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη Χορωδία της Ένωσης που διεύθυνε ο μουσικοσυνθέτης Στάθης Ουλκέρογλου. Παρουσίασε ένα σύντομο αλλά ποιοτικό πρόγραμμα με ύμνους, με την προσθήκη της διασκευής του συνθέτη στο τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη «Κωνσταντινούπολη, ωραία Πολιτεία». Ο συνθέτης αφιέρωσε το τραγούδι στον τέως Πρόεδρο Χάρη Σαπουντζάκη τον οποίο ευχαρίστησε για την πολυετή συνεργασία μαζί του
ονομάζοντάς τον «παντοτινό», αλλά και στον νέο πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου που του
ευχήθηκε «καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του».

Στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας Κοσμάς Χατόγλου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Διοικ. Συμβουλίου και αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη εκδρομή του καλοκαιριού στη Σπάρτη Πισιδίας.

Ακολούθησε ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα από το αρχείο του Λουκά Χριστοδούλου, αφιερωμένο στην «δεξαμενή-πισίνα» του Αγίου Γεωργίου, στην Ελευθερούπολη, όπου γιορτάζονταν τα Θεοφάνεια και ο αείμνηστος μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος έριχνε τον σταυρό για ν΄ αγιάσει τα νερά, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο απολογισμός του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το 2019, έγινε από τον
Πρόεδρο με την υποστήριξη εικονιστικού υλικού από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς κι από τις επιτυχίες του τμήματος Σκακιού με επικεφαλής τον Ν. Χατόγλου.

Αμέσως μετά παρακλήθηκε να ευλογίσει τη Βασιλόπιτα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, τον οποίο συνόδευαν ο πανοσιολογιότατος πρωτοσύγκελλος Επιφάνιος και ο διάκος Αλέξιος. Μετά τις ευχές του προς όλους, ο σεβασμιότατος εστίασε την προσλαλιά του στο έργο και την καθόλου προσφορά του αποχωρήσαντος προέδρου Χάρη Σαπουντζάκη, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο για όλα όσα προσέφερε στην πολιτεία, για το εξαιρετικό ήθος και την προσωπικότητά του, από την οποία και ο ίδιος όπως είπε εμπνεόταν.

Ο σεβασμιότατος χαρακτήρισε την Ένωση, ως Σύλλογο με ειδικό βάρος και κύρος στον Πολιτισμό και το κοινωνικό γίγνεσθαι της Ν. Ιωνίας κι ευχήθηκε να συνεχίσει αυτή η φωτεινή πορεία.

Η ταμίας Βασιλεία Κλαύση – Ζαχαράκη κάλεσε στη συνέχεια τους επισήμους να
κόψουν από ένα κομμάτι.

Η δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου κόβοντας μετά το κομμάτι στράφηκε προς τον Χάρη Σαπουντζάκη για να τον ευχαριστήσει για όλα όσα έκανε κι ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο, αλλά και πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου, Λουκά Χριστοδούλου κάθε επιτυχία, ενώ τον συνεχάρη για την παρουσία του κατά την εορτή των Φώτων στη Σμύρνη.

Ακολούθησε στην κοπή, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία- Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης ο οποίος αναφέρθηκε στον εορτασμό των
100/ετιών που θ΄ ακολουθήσουν και ζήτησε την ανάγκη γενικότερης κινητοποίησης όλων των δυνάμεων. Μετά στο βήμα ανέβηκαν: ο τέως δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, o εκπρόσωπος της παράταξης «21 ος αιώνας – Ιωνία νέα άποψη» o δημοτικός σύμβουλος κ. Αθαν. Αποστολόπουλος, ο εκ των μεγάλων ευεργετών της Ένωσης κ. Παύλος Θωμόγλου, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου κ. Στέφανος Τσερπάνης, και ο αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. κ. Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

Σειρά είχε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρασιατικά τραγούδια το συγκρότημα με τους καλλιτέχνες: Βιβή Βουτσελά (τραγούδι), Βαγγέλης Βοτέας (βιολί) και
Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στην αίθουσα του εκθετηρίου, όπου εκτίθενται τα έργα του Συμ. Σινάνογλου και όπου μπόρεσαν όλοι να ευχηθούν αλλήλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός όσων αναφέρθηκαν και οι: Αντιδήμαρχοι Γκέλυ Σακαλόγου, Αριστείδης Χατζησαββίδης, Παναγιώτης Βλασσάς, Ελένη Αλατσίδου, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Γιάννης Ιωάννου, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Ελένη Γρίβα και η Αντιπρόεδρος Χριστίνα Παπαηλιοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ναϊσίδου και Χρήστος Κανλής, ο ταμίας της Ο.Π.Σ.Ε. Κώστας Αναγνωστάκης.

Από του Συλλόγους-Σωματεία: Από τον Ο.Φ.Ν.Ι. ο Γεν. Γραμματέας Παντ.
Χατζηϊωάννου, από τη Λέσχη Ιστορίας & Πολιτισμού ΑΕΚ ο Κυριάκος Χήνας, από τον Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ο Γιώργος Αγγελάκης, από τον Ιωνικό Σύνδεσμο ο Επίτιμος Πρόεδρος Τάκης Κωστιδάκης και ο Πρόεδρος Γιάννης Κοντίτσης, από το Σύλλογο Σμυρναίων Ν. Ιωνίας η Πρόεδρος Έλσα Ανθρακίδου και η Χρυσάνθη Αθηνάκη, από τον Σύλλογο Ινεπολιτών- Κασταμονιτών ο ταμίας Μάκης Μιχαλόπουλος, από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» η Πρόεδρος Κούλα Μπρόλιου και ο Αντιπρόεδρος Αρχάγγελος Γαβριήλ, από το Σύνδεσμο Αλαγιωτών ο Πρόεδρος Γιώργος Νουβέλογλου και το μέλος Ευγ. Χατζούδη, από τον Σύλλογο Νησίου Πισιδίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ο Πρόεδρος Σπύρος Παλόγλου, από τον Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος Βαγγέλης Βασιλείου και ο Κώστας Τσαγκαράκης, από τη Διαδημοτική Πολιτιστική Ένωση ο Πρόεδρος Γιάν. Δαρμογιάννης και η Γραμματέας Δέσποινα Καραμπέτσου από την Ρουμελιώτικη Εστία ο Πρόεδρος Κώστας Βελιανίτης από τους Παλαιούς Προσκόπους, ο Πρόεδρος Όμηρος Ακιανίδης, από τον Φυσιολατρικό Όμιλο ο Νίκος Χομπάς, από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ο Χρήστος Χατζηϊωάννου και από το Ionia net ο Βασ. Μαγκαναδέλης, η Γιώτα Σούγια και η Τζένη Εμμανουηλίδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ