Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Οι ναοί και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εκκλησιαστική ζωή της Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 7 το απόγευμα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου Ν. Ιωνίας πραγματοποιήθηκε Προπασχάλια εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ιωνίας, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας, με τίτλο: «100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας: Οι πρώτοι ξύλινοι Ναοί και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εκκλησιαστική ζωή της πόλεως.»

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου και το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Η πορεία της Εκκλησίας της Νέας Ιωνίας από την ματιά ενός ιστορικού μελετητή».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε απόψε όλους εσάς σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση, λίγες μόνον ημέρες πριν από τη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, η οποία σηματοδοτεί και την είσοδο στο Πάθος της επίγειας ζωής του Κυρίου μας. Οδεύουμε με τη Χάρη του Θεού στην ιερότερη και αγιότερη περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής και ολόκληρου του εκκλησιαστικού έτους, στο τελευταίο του βήμα, αλλά και στην κορύφωση της λειτουργικής περιόδου του Τριωδίου. Περνούμε μέσα από το καμίνι της πνευματικής καθάρσεως και προετοιμασίας στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, που είναι η κατακλείδα της τεσσαρακονθήμερης πορείας των πιστών προς το Πάθος και την Ανάσταση.».

 

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, τους οποίους απέδωσαν τα μέλη της Νεανικής Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητρόπολης, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου.
Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος κ. Επιφάνιος Αρβανίτης κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκά Χριστοδούλου για την παρουσίαση του θέματός του, ο οποίος αφού έκανε μία ιστορική αναφορά στα γεγονότα του Αυγούστου του 1922 τόνισε ότι «…Αδιαμφισβήτητα, η Εκκλησία και η Ορθοδοξία ήταν οι στυλοβάτες του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, γιατί εκτός από τον θρησκευτικό τους ρόλο η Εκκλησία είχε παρουσία και στην Αυτοδιοίκηση…».

Ο ομιλητής παρουσίασε 200 φωτογραφίες που προβάλλονταν μέσα στο χώρο της εκκλησίας σε ειδική οθόνη με προτζέκτορα, τη διαδρομή των ανθρώπων της εκκλησίας (ιερός κλήρος) και τον ρόλο που διαδραμάτισαν μέσα στην εκατονταετηρίδα (1923-2023) καθώς και την ιστορική αναφορά για το πως οι εκκλησίες από ξύλινες παράγκες έγιναν σήμερα οι καλαίσθητοι ναοί με τις αγιογραφίες τους, τα αποτμήματα των λειψάνων των αγίων, τις ιστορικές αγιογραφήσεις κλπ. Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του ευχόμενος σε όλες και όλους: «Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.».

 

 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, ο οποίος αρχικά, απευθυνόμενος προς τον κεντρικό ομιλητή, είπε χαρακτηριστικά πως: «Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στον κ. Χριστοδούλου. Καταφέρατε κ. Χριστοδούλου να μας συγκινήσετε απόψε το βράδυ και ευχαριστούμε θερμά. Είναι τιμή για την πόλη μας να έχουμε ιστορικούς, ανθρώπους οι οποίοι αναδεικνύουν το Μικρασιατικό πνεύμα και τον Πολιτισμό, τον οποίο έχει η πόλη μας, αλλά όλοι νομίζω αισθάνεστε ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι, που ανήκουμε σε αυτήν την Μητρόπολη, σ’ αυτήν την ένδοξη περιοχή, που μέσα σε 100 χρόνια κατάφερε από τους χωμάτινους δρόμους να γίνει αυτό που βλέπουμε σήμερα και όλοι καμαρώνουμε.».

Ο Σεβασμιότατος, ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Η ιστορία των ενοριών καταδεικνύει τη μεγάλη θρησκευτικότητα, την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες προπάτορές μας σ’ αυτές τις περιοχές, και αποδεικνύει το πόσο πολύ ζυμώνεται η ιστορία της περιοχής μέσα από τον ρόλο των εκκλησιών, μέσα από τον ποιμαντικό και ενοριακό ρόλο, που καταδεικνύει τα πρόσωπα, τα οποία ποιμαντικά ανέδειξαν την περιοχή της Νέας Ιωνίας.», και ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνέβαλλαν για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση, λέγοντας : «Να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου Καλή Ανάσταση. Να είσαστε ευλογημένοι και να είσαστε περήφανοι, που είσαστε σε αυτήν την πόλη και σε αυτήν την Μητρόπολη.».

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερθέντων, ο Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, η Δήμαρχος κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η αντιδήμαρχος κ. Γκέλυ Σακαλόγλου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Χατζηϊωάννουμ ο Πρόεδρος των Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαδυτίων «Ο Ελλήσποντος» κ. Τάκης Αγιασματζής, η Πρόεδρος κ. Κούλα Μπρόλιου και ο Αντιπρόεδρος κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ της Πολιτιστικής Ενώσεως Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων κ. Όμηρος Ακιανίδης, η Γεν. Γραμματεύς του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Στ. Παπαγερασίμου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δέσπ. Γεωργαντζή, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Έλσα Ανθρακίδου, η Πρόεδρος του παραρτήματος της Αντικαρκινικής κ. Βέτα Γεωργιάδου κ.α.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ