Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

«Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στην Καλαμάτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» επ’ ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας της Επανάστασης του 1821.

Στην αρχή της εκδήλωσης η παιδική ορχήστρα και η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας τραγούδησαν μικρασιάτικα τραγούδια και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας κ. Ρούλα Μητράκου άνοιξε την εκδήλωση εξαίροντας τον ρόλο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και τη συμβολή του με την επετειακή έκδοση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος αφού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Καλαμάτα στην Επανάσταση του 1821, επέδωσε στον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Χριστοδούλου, αναμνηστικό μετάλλιο της πόλης της Καλαμάτας για τα 200 χρόνια (1821-2021) από την Επανάσταση.

 

 

Τις προσφωνήσεις έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για την πρωτοβουλία του και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία και για τις εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στους σκοπούς και το έργο που επιτελεί το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. από την ίδρυσή του το 2003 και στη συνέχεια παρουσίασε το βιβλίο κάνοντας μια γενική τοποθέτηση για τη συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 ενώ αναφέρθηκε και στις 10 εισηγήσεις των συγγραφέων που συμμετείχαν στον εν λόγω επετειακό τόμο των κ.κ.: Μαρίας Βεϊνόγλου, Ειρήνης Βεκρή, Αρχάγγελου Γαβριήλ, Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, Μιχάλη Παν. Δελησάββα, Θεοφάνη Μαλκίδη, Φωτεινής Μανιά, Βασίλη Μούτσογλου, Ειρήνης Χαρδαλή και Ιορδάνας Χατζηισαάκ.

 

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων: ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας αιδεσιμότατος Προκόπιος Καρούτζος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Συνταγματάρχης Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Βασίλης Τζαμουράνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η Τασούλα Φοίφα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ