Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η Δέσποινα Θωμαΐδου αποκαλύπτει το μυστικό της νίκης της σε μια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιεύθηκε

στις


Όλα εκείνα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί ιστορική έχει η αποκλειστική εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε η νέα δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που έδωσε, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Νέας Ιωνίας.

Παράλληλα, πρόκειται για μία συνέντευξη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού η κα Θωμαΐδου δίνει απαντήσεις για τους λόγους που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την μεγάλη ανατροπή και τη νίκη που πέτυχε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ στέλνει τα μηνύματά της στην αντιπολίτευση για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Επίσης, οι κάτοικοι της πόλης θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα δουν στο δήμο τους αλλά και γενικότερα ποιος θα είναι ο τρόπος που θα διοικηθεί η Νέα Ιωνία τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πως αισθάνεστε, πρώτον ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της πόλης και δεύτερον για τη νίκη σας, που όπως είναι γνωστό είχατε πρώτο στόχο τα τελευταία χρόνια.
«Διακατέχομαι από συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και ευγνωμοσύνης, αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι ήδη το φορτίο της ευθύνης στους ώμους μου. Νιώθω βαρύ το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους Ιωνιώτες, τους οποίους καλούμαι να υπηρετήσω και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να εκπληρώσουμε από κοινού, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, τους υψηλούς στόχους μιας διοίκησης που στηρίζεται στον απόλυτο σεβασμό του πολίτη και των δικαιωμάτων του.
Η τιμή αυτή που μου δόθηκε όμως είναι πολύ μεγάλη για ένα ακόμα λόγο, καθώς έχω την χαρά να είμαι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Ελπίζω το γεγονός αυτό να αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά, καθώς η πόλη μας και η χώρα μας χρειάζεται την γυναικεία ματιά».

Κυρία Θωμαΐδου, έχοντας πια λίγη απόσταση από τις πρόσφατες εκλογές, ποιοι θα λέγατε ότι ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που έκριναν το αποτέλεσμα και σας έδωσαν τη νίκη και τον δημαρχιακό θώκο για την επόμενη τετραετία;
«Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι η «Δύναμη Προοπτικής» είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και ακομμάτιστη Δημοτική Παράταξη που αποτελείται από μια διευρυμένη και πολυσυλλεκτική ομάδα ικανών ανθρώπων. Άλλωστε η νίκη μας στις εκλογές προήλθε μέσω της αρμονικής συνεργασίας της ομάδας, του ήθους όλων των συνεργατών, των ξεκάθαρων και στοχευμένων προτάσεών μας καθώς και της ειλικρινούς και αμερόληπτης αντιμετώπισης προς όλους τους πολίτες».

Κάνατε την μεγάλη ανατροπή. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό. Τι πίστεψε σε εσάς ο κόσμος και δεν είδε στον βασικό αντίπαλό σας;
«Οι μεγάλες ανατροπές γίνονται από μεγάλες ομάδες που το πιστεύουν μέχρι τέλους. Κι εμείς το πιστέψαμε, το παλέψαμε και πράγματι κάναμε μια μεγάλη και ιστορική εκλογική ανατροπή στον Δήμο Νέας Ιωνίας. Δουλέψαμε με λογισμό και είχαμε όραμα. Όπως προείπα η πλειοψηφία των δημοτών εμπιστεύτηκε την Παράταξη «Δύναμη Προοπτικής» διότι είμαστε μια ανεξάρτητη ομάδα με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ανθρώπους νέους κι άφθαρτους στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, καλλιεργημένους και καταξιωμένους στους χώρους δράσης τους. Η Νέα Ιωνία είχε ανάγκη να αλλάξει σελίδα και οι συμπολίτες μας, εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση της πόλης σε αυτούς που ζουν και περπατούν καθημερινά σε αυτή, που την αγαπούν, που προσφέρουν αφιλοκερδώς με μεράκι, που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και όραμα».

Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα δουν οι πολίτες της Νέας Ιωνίας το πρώτο διάστημα της νέας δημοτικής περιόδου;
«Όπως ενδεχομένως να διαβάσατε και στους προεκλογικούς άξονες του προγράμματός μας η βελτίωσης της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι ένας τομέας βαρύτητας για εμάς. Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων πραγματοποιούμε συναντήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργαζόμαστε με τους υπαλλήλους του Δήμου και με όλους όσους έχουν οριστεί σε θέσεις ευθύνης στη διοίκηση είμαστε μια γροθιά πάντα με όρεξη προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους και να επαναφέρουμε τον Δήμο στην κανονικότητα.
Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε αρωγοί στην επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στην πόλη, δίνοντας κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες και στηρίζοντας τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κοινές δράσεις. Βασικός στόχος μας αποτελεί η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Δήμου μας για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και τη σταδιακή δημιουργία μιας ψηφιακής κουλτούρας στους κόλπους των υπηρεσιών του Δήμου.
Θέλουμε να δούμε μια «πράσινη» πόλη, καθαρή και προσβάσιμη για όλους τους δημότες. Ξεκινάμε με μια συγχώνευση ομάδων από τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Τεχνικών Έργων για συντονισμένες παρεμβάσεις σε δρόμους και πλατείες.  Χωρίς τα κλαδιά να στοιβάζονται ένα μήνα στο πεζοδρόμιο διότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προσπελασιμότητα της πόλης. Δηλαδή να μπορούν να περπατούν σε δρόμους χωρίς εμπόδια και κακοτοπιές άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, έγκυοι, ηλικιωμένοι, δημότες με το καροτσάκι από τη λαϊκή αγορά. Θεωρώ απαραίτητο και επείγον ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των πεζοδρομίων, με μελέτη ειδικά σχεδιασμένη στις ανάγκες κάθε γειτονιάς.
Βεβαίως είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου η επιδίωξη συνεργασίας με τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου και πιστεύω πως θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος το έργο τους.
Για τα παιδιά μας, αυτό που επείγει είναι να πιστοποιηθούν όλες οι παιδικές χαρές στο Δήμο μας, ενώ ήδη επιδιώκουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την ανάπτυξη ποιοτικής εκπαίδευσης που θα έχει ως παρεπόμενη υπηρεσία την υψηλού επιπέδου παιδεία και όχι μόνο την παροχή γνώσεων.
Οραματιζόμαστε, λοιπόν, μια Νέα Ιωνία με ανάπτυξη και ευημερία, όπου οι κάτοικοι θα αισθάνονται ασφάλεια, σιγουριά και ικανοποίηση στην καθημερινότητα τους. Καθήκον, λοιπόν, δικό μου αλλά και όλης της δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για να το πετύχουμε αυτό. Η Νέα Ιωνία θα γίνει η πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα νέων ζευγαριών, να στεγάσει τις φιλοδοξίες τους, να τους παρέχει οικονομική αλλά και ουσιαστική ασφάλεια για να φτιάξουν μια μέρα την οικογένειά τους».

Σε εξέλιξη βρίσκονται εμβληματικά έργα για την πόλη. Θέλω την εκτίμησή σας για την ολοκλήρωσή τους αλλά και αν σχεδιάζετε εσείς κάποιο μεγάλο έργο.
«Το υπόγειο πάρκιγνκ στο οικοδομικό τετράγωνο 150 αποτελεί την κορωνίδα των έργων πνοής για την πόλη μας. Είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να παρουσιάσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, μια σειρά παρεμβάσεων σε όλο το εύρος της πόλης».

Γενικότερα ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στη Νέα Ιωνία που θα προσπαθήσετε να λύσετε;
«Η έλλειψη υποδομών στη ποιότητα ζωής, η προσβασιμότητα των πολιτών, η συντήρηση και ο εμπλουτισμός με νέους χώρους πρασίνου, η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου είναι ορισμένα από τα πρώτα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της διοίκησης για την αναγέννηση της Νέας Ιωνίας είναι η αναβάθμιση της ιωνιώτικης αγοράς προκειμένου να τονωθεί η φήμη της και να εισρεύσουν χρήματα στην τοπική αγορά. Εκτός αυτών, εστιάζουμε στην ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Νέας Ιωνίας μας. Εμείς, γνωρίζουμε να τιμάμε την ιστορία της πόλης μας και μνήμης των ανθρώπων του τόπου μας, μιας πόλης σταυροδρόμι των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και του εμπορίου».

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα υπάρχουν προβλήματα διοίκησης λόγω της Απλής Αναλογικής. Οι συνεργασίες με άλλες παρατάξεις μοιάζουν απαραίτητες. Έχετε έρθει σε κάποιες συμφωνίες για συνεργασία με άλλους Συνδυασμούς;
«Η συνεργασία της παράταξής μας με τις άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο είναι δεδομένη και επιθυμητή στο πλαίσιο μάλιστα και της νέας  αυτοδιοικητικής κουλτούρας που καθιερώνει ο «Κλεισθένης». Στο πλαίσιο της νέας δημοτικής θητείας με μια σχετική επιστολή κάναμε γνωστή την πρόθεσή μας, προς όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, να συνεργαστούμε για το κοινό καλό της πόλης. Από το βράδυ του επαναληπτικού γύρου εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθούν συμπράξεις και συνυπάρξεις που μόνο θετικά θα φέρουν στον τόπο.
Μέσα από μια συνεχή διαβούλευση και μια προσπάθεια σύγκλισης απόψεων και θέσεων κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για την ενδεχόμενη σύμπραξη, ενώ άλλοι έσπευσαν να κρυφτούν πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα και αντί να συζητήσουν ή να επικροτήσουν την κίνηση, έκαναν λόγο περί έκθεση ιδεών και το έριξαν στα εθνικοπατριωτικά ποιήματα.
Εμείς είμαστε εδώ να συν-διοικήσουμε με όσους αποδεχθούν τις βασικές μας προγραμματικές θέσεις για την πρόοδο και την προκοπή της Νέας Ιωνίας. Εμείς δεν συμμετέχουμε ούτε σε μετεκλογικά παζάρια για καρέκλες και οφίτσια, ούτε σε συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες. Τα προβλήματα άλλωστε δεν έχουν χρώματα».

Το προεκλογικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο στη Νέα Ιωνία. Πιστεύετε πως για το καλό του δήμου και της πόλης μπορείτε να συνεργαστείτε εποικοδομητικά με το βασικό αντίπαλό σας;
«Πράγματι υπήρξε ένα τεταμένο και οξυμένο κλίμα λόγω και των ευρωεκλογών που ήταν ουσιαστικά προθάλαμος για τις εθνικές εκλογές. Δυστυχώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές επηρεάστηκαν καθώς τα κόμματα βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια με δημοτικές παρατάξεις που κουβαλούσαν ιδεοληψίες, παλαιοκομματικές αντιλήψεις και αγκυλώσεις. Ακόμη κι αν κάποιοι προσπάθησαν να σπείρουν τον διχασμό και να δημιουργήσουν φαντάσματα, οι δημότες της Νέας Ιωνίας αποφάσισαν ότι ο Δήμος πρέπει να διοικηθεί από ανθρώπους που απέχουν από το ο σάπιο πολιτικό σύστημα που έφεραν σε αδιέξοδο τη χώρα και τον λαό μας».

Ένα μήνυμα στους πολίτες
«Εμείς θέλουμε και μπορούμε. Καλώ όλους δημόσια να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Η Δέσποινα Θωμαΐδου δεν βλέπει τη Νέα Ιωνία ως ένα ακόμα σκαλί για την πολιτική του. Η Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας θα είναι κάθε μέρα έξω στον δρόμο, ανάμεσά σας, και θα δουλέψει μεθοδικά και σκληρά για όλους τους Ιωνιώτες, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις , πάντα για την πόλη της καρδιάς μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ